Filmovi koje volite

Tuškanac u gostima nastavlja prikazivati „Filmove koje volite“, a donosi i „Kultne nastavke“

08.04.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Tuškanac u gostima tijekom travnja, u kinu Forum i KIC-u, nastavlja prikazivati popularni ciklus „Filmovi koje volite“. Riječ je o klasicima za koje se svojevremeno tražila ulaznica više.

Ovomjesečni izbor pao je na filmove koji i dalje izazivaju veliko oduševljenje među ljubiteljima sedme umjetnosti: karizmatičnog Kuma, strastveni Rekvijem za ljubav, uzbudljive avanture u filmovima Veliki Lebowski i Kosa, ali i duboko emotivan Raspoloženi za ljubav.

Međutim, legendarne filmske priče najznačajnijih svjetskih filmaša ovog mjeseca protegnut će se i na ciklus „Kultni nastavci“, koji će se prikazivati na velikom platnu kina Forum. Pripremite se za nezaboravno kino iskustvo jer uz Pobješnjelog Maxa 2, Terminatora 2, Zlu smrt 2 i Kuma II zdravog straha, akcije i napetosti neće nedostajati.

Filmovi koje volite

8. travnja u 20 sati, kino Forum, Raspoloženi za ljubav (2000)

Romantična drama najslavnije je ostvarenje Wong Kar-waija, a tematizira nedefiniran odnos dvoje protagonista te međusobno nevjerstvo njihovih supružnika. Film preslikava duh vremena u kojem se Hong Kong nalazio 60-ih godina, a BBC svrstao ga je na drugo mjesto svoje liste najboljih filmova 21. stoljeća.

12. travnja u 20 sati, Kulturno informativni centar (KIC), Veliki Lebowski (1998)

Godine 1998. prikazana u konkurenciji berlinskog festivala te nominirana za Europsku filmsku nagradu, krimi-komedija braće Joela i Ethana Coena prati zgubidana Jeffa Lebowskog (poznatijeg kao Dude), strastvenog ljubitelja kuglanja, ispijanja piva i pušenja trave koji će sasvim slučajno postati žrtvom kriminalnih manipulacija.

13. travnja u 20 sati, Kulturno informativni centar (KIC), Kosa (1979)

Jedan od najuspjelijih filmskih prikaza hipijevske supkulture i filozofije. Ova humorna mjuzikl drama redatelja Miloša Formana 1980. je nominirana za Zlatni globus u kategorijama najboljeg filma i nove muške glumačke zvijezde (Treat Williams).

22. travnja u 20 sati, kino Forum, Rekvijem za snove (2000)

Razuzdano elegantnim stapanjem intenzivne stilizacije i naturalizma u zadivljujuću oniričnu cjelinu, film je Darrenu Aronofskom potvrdio status genija. Oslonjen na provokativnu tematiku narkomanske i medijske ovisnosti jedan je od najvećih filmova s prijelaza 20. na 21. stoljeća.

29. travnja u 20 sati, kino Forum, Kum (1972)

Zahvaljujući Francisu Fordu Coppoli, priča o mafijašima prerasla je u epsku sagu jedne karizmatične obitelji posrijedi koje je metafora američkog kapitalizma. Kum je osvojio Oscare za najbolji film, scenarističku adaptaciju i glavnog glumca (Marlon Brando), a bio je nominiran i za najbolju režiju, trojicu sporednih glumaca (Al Pacino, James Caan, Robert Duvall), originalnu glazbu, montažu, kostime i zvuk.

Kultni nastavci

9. travnja u 20:00, kino Forum, Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik (1981)

Postapokaliptična akcijska pustolovina suscenarista i redatelja Georgea Millera donosi impresivnu sliku distopijske budućnosti u kojoj se ljudska egzistencija svodi na svakodnevnu borbu za preživljavanje. Naslovnu ulogu odigrao je tada 25-godišnji Mel Gibson.

11. travnja u 20:00, kino Forum, Terminator 2: Sudnji dan (1991)

Motivi odnosa majke i sina, stvaranja nove jezgrene obitelji, samožrtvovanja humanoidnog stroja za viši cilj, nezaboravna pojava Linde Humilton u ulozi Sarah Connor kao emancipirane žene ratnice spremne na sve da zaštiti svoje dijete, samo su neki od poticajnih sastojaka SF filma kojim je James Cameron potvrdio da je kreativno i komercijalno najpotentniji filmaš žanra.

18. travnja u 20:00, kino Forum, Zla smrt 2 (1987)

Što kada se romantični izlet u napuštenu šumsku kolibu uslijed znatiželje pretvori u bijeg od zloduha, otkriva jedan od najboljih horora svih vremena, kojemu je Sam Raimi dodao i urnebesnu komedijsku dimenziju.

30. travnja u 20:00, kino Forum, Kum II (1974)

Nakon silnog uspjeha Kuma (1972), Francis Ford Coppola realizirao je krimi-dramu s dvije paralelne priče usporedno prikazujući uspon familije pod Vitom Corleoneom i njezin sumrak pod njegovim sinom Michaelom. Kum II osvojio je čak šest Oscara – za najbolji film, režiju, scenarističku adaptaciju, originalnu glazbu, sporednog glumca (Robert De Niro) i scenografiju.

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina domaćina sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.