STOPE U ILICI

Tom Gotovac dobio spomen-ploču u Zagrebu

13.11.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Ispred ulaza u Ilicu 8, gdje je na današnji dan prije 32 godine započeo performans 'Zagreb, volim te', otkrivena je spomen-ploča multimedijskom umjetniku Tomislavu Gotovcu, koji je svojim opusom ostavio neizbrisiv trag na lokalnoj i internacionalnoj kulturnoj sceni

Spomen-ploču uz Emila Matešića, umjetničkog direktora Festivala, svečano su otkrili Gotovčeva supruga Zora Cazi Gotovac, predsjednica Instituta, i gradonačelnik Milan Bandić.

Akcija 'Zagreb, volim te' sedmominutna je naga šetnja Tomislava Gotovca Ilicom prema tadašnjem Trgu Republike 13. studenog 1981., tijekom koje je ljubio zagrebački asfalt i uzvikivao 'Zagreb, volim te', a koju je prekinula tadašnja milicija.

Kroz trag Gotovčevih stopala koja se nalaze u raskoraku kojim je gazio, ploča nudi intenzivniji doživljaj i sjećanje na taj čin, a kroz otisak autorove osobnosti daje se mogućnost konstantne prisutnosti umjetnika u javnom prostoru i prisjećanja na kratki hod koji ovim ostaje trajno zabilježen u kulturnom prostoru Grada.

Autor spomen-ploče u formi petrasomatoglifa s obilježjima skulpture je Emil Matešić, uz kiparski rad Krešimira Katušića.

'Duhovna strana ove spomen-ploče je u otisku volje i nezaustavljive vjere u sebe koju je Gotovac imao prilikom izvođenja performansa. Društveni je značaj Gotovčeve šetnje u prihvaćanju različitosti i načina na koji se izražava privrženost sredini u kojoj se živi. Dok je politički značaj u elipsi kojom je Zagrebu i Hrvatskoj u cjelini donio napredak na području političkih i ljudskih prava. Onda su ga marginalizirali, novčano kaznili i odbili mu žalbe, a danas mu sustav postavlja spomenik. Zagreb ovim postaje urbana sredina poznata po tome što je učinila za takav vrlo poseban sadržaj', rekao je pri otkrivanju Matešić.

Brojni današnji umjetnici performansa smatraju Gotovčev opus nadahnjujućim. Među njima i Marina Abramovićpočasna predsjednica Povjerenstva za podizanje spomen-ploče.

'Tomislav Gotovac bio je moj prijatelj i učitelj. Bio je jedan od rijetkih umjetnika čija mi je iskrena namjera za dijeljenjem strasti za umjetnošću pomogla shvatiti kako umjetnost može utjecati na društvo. Ljudi poput njega glasnici su promjena i dijagnostičari društvenih boljki. Njegova ostavština zaslužuje brigu i ponovno sagledavanje u novom kontekstu. U toj namjeri inicijativa za postavljanjem spomen-obilježja Tomu Gotovcu mogao bi biti prvi važan korak', svoju podršku je u pismu Zagrebi! festivalu izrazila ova međunarodno proslavljena umjetnica.

Gotovčevi se radovi trenutačno nalaze na nekoliko izložaba po svijetu, a među njima i u centru George Pompidou u Parizu, koji pokazuje najbolje od umjetnosti Istočne Europe. U stalnim je postavima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani.