otkrivamo i koliko će zaraditi

Tko je Abdulrazak Gurnah, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2021. godine?

07.10.2021 u 17:17

Bionic
Reading

Tanzanijski pisac, rođen na otoku Zanzibaru, u Hrvatskoj je relativno nepoznat i djela mu do sada nisu bila prevođena

Romanopisac Abdulrazak Gurnah danas je nagrađen prestižnom Nobelovom nagradom za književnost. Švedska akademija uručila je to priznanje piscu rođenom u Zanzibaru, koji živi u Engleskoj, zbog - kako su obrazložili - 'beskompromisnog i suosjećajnog prodora u posljedice i efekte kolonijalizma, kao i u sudbine izbjeglica u zaljevu između kultura i kontinenata'.

No, tko je Abdulrazak Gurnah, u Hrvatskoj relativno nepoznat pisac čija djela nikada nisu ovdje bila prevođena?

Pisac je rođen 1948. na otoku Zanzibar u Africi. Kao student je s napunjenih 20 godina emigrirao u Britaniju, a nakon što je tamo završio doktorat u 34. godini, postao je profesor na poslijediplomskim studijima na Odsjeku za engleski jezik Sveučilišta u Kentu, kojim danas i rukovodi.

Gurnah je postao poznat među širom britanskom akademskom zajednicom zbog svoga pisanja o kulturi i postkolonijalizmu. Iz njegova proznog opusa, najviše se ističu romani 'Raj', 'Uz more' i 'Pustinja'. Ti su naslovi ulazili u uže izbore raznih važnih književnih nagrada, poput nagrada Booker, Whitbread i Los Angeles Times Book Award.

Gurnah je također poznat po tome što je iz svog doma u Brightonu u Velikoj Britaniji uređivao časopis 'Wasafiri', tromjesečnu publikaciju posvećenu suvremenim piscima.

Često se spominje i njegov doprinos suvremenim postkolonijalnim romanopiscima koji danas stvaraju u Velikoj Britaniji.

Koji su još pisci i spisateljice ove godine bili kandidati za Nobelovu nagradu za književnost?

Premda je postupak imenovanja nominiranih obavijen velom tajne, među autorima za koje se šuškalo da konkuriraju za ovogodišnju nagradu bili su i francuska spisateljica Annie Ernaux, zatim Ngũgĩ wa Thiong'o, jedan od najplodnijih autora moderne Kenije, kao i japanski bestseler autor i esejist Haruki Murakami i Kanađanka Margaret Atwood, još jedna književna super-zvijezda. The New York Times jučer je objavio tekst u kojemu se spekuliralo da bi nagradu mogla uzeti i naša Dubravka Ugrešić.

Gurnah je, inače, 118. osoba kojoj je ikada dodijeljena ova nagrada.

Kako se bira dobitnik Nobelove nagrade za književnost?

Preko 3000 članova Nobelovog odbora šalje obrasce s nominacijama godinu dana prije dodjele nagrada. Taj odbor, inače, čine članovi nacionalnih skupština, Vlada, kao i profesori te prethodni dobitnici Nobelove nagrade.

Nominirana imena nisu poznata javnosti. Osobe koje uđu u uži izbor za šest Nobelovih nagrada, dakle za Fiziku, Kemiju, Medicinu, Književnost i Mir, nikada nisu o tome obaviještene.

Za svaku pojedinu Nobelovu nagradu postoji institucija koja ju dodjeljuje. U slučaju nagrade za književnost, to je Švedska akademija, koja se sastaje i glasa na temelju tajnih nominacija o budućim dobitnicima.

Njihova odluka se objavljuje odmah nakon glasovanja, bez mogućnosti rasprava ili žalbi.

Koliko će Nobelom zaraditi Abdulrazak Gurnah, nagrađeni autor?

Novac kojim se financira prestižna nagrada dolazi iz ostavine Alfreda Nobela, švedskog kemičara i izumitelja odgovornog za osmišljavanje nagrade koju je oporučno pokrenuo davne 1895. godine.

Naime, njegova se ostavina tretira kao investicijski fond koji svoj novac ulaže u nekretnine i dionice, s ciljem da se povrat od investicija, odnosno 3,5 posto tog povrata, raspodijeli na šest Nobelovih nagrada.

Ove godine, Abdulrazak Gurnah može očekivati zaradu od 984.560 € ili 10 milijuna SEK.

Prve Nobelove nagrade dodijeljene 1901. godine vrijedile su 14.789 eura svaka.