PISCI BIJESNI

Talijanski novinar otkrio identitet spisateljice Elene Ferrante

03.10.2016 u 12:50

Bionic
Reading

Prateći trag novca, talijanski novinar Claudio Gatti uspio je razotkriti identitet globalno popularne spisateljice skrivene iza pseudonima Elena Ferrante i izazvati bijes pisaca koji smatraju da je otišao predaleko

Istraživački novinar talijanskog financijskog lista Il Sole 24 Ore objavio je u nedjelju kako je vjerojatno razotkrio identitet Elene Ferrante, spisateljice koja je stekla popularnost serijom romana o životima dviju prijateljica iz Napulja.

U članku objavljenom u The New York Review of Books, Gatti piše da nakon višemjesečne istrage ima čvrste dokaze o pravom identitetu Ferrante, do kojih je došao na temelju spisa o nekretninama koji uključuju ime spisateljice i podataka o njezinim prihodima u kojima se spominje izdavačka kuća Edizioni e/o.

S ovom izdavačkom kućom, koja objavljuje romane Elene Ferrante, piše Gatti, dugogodišnjom poslovnom suradnjom vezana je prevoditeljica njemačke književnosti iz Rima koja je u braku s napuljskim piscem.

Izdavačka kuća mu je odbila komentirati navode, no Sandro Ferri, jedan od suvlasnika Edizioni e/o i jedan od rijetkih koji znaju pravi identitet spisateljice, zgrožen je pokušajem raskrinkavanja žene koja svjesno odbija pažnju i oduvijek govori da samo želi pisati knjige, a njegovo je istraživanje okarakterizirao kao zadiranje u privatnost i Ferrante i izdavača.

'Mislimo da je odvratno prebiranje po novčaniku jednog pisca koji je samo odlučio ne biti javan, kao i ova vrsta novinarstva', rekao je Ferri The Guardianu.

Iako prikrivena, objava identiteta Ferrante naišla je na širu osudu i pitanje treba li prastaru praksu korištenja pseudonima podvrgavati baš takvom ispitivanju. Brojni su autori svoju književnu slobodu pronašli upravo čuvajući anonimnost i pišući pod pseudonimom.

Poznato je i to da je seriju svojih detektivskih romana slavna J.K. Rowling pisala pod imenom Robert Galbraith. No dok je ona pseudonimom pokušavala prikriti slavu, Ferrante je željela ostati anonimna u nadi da će zaštititi svoju privatnost. U nekim prijašnjim intervjuima sugerirala je prestanak pisanja bude li otkriven njezin identitet.

Svoje negodovanje zbog otkrivanja njezinog identiteta iskazali su pisci iz cijelog svijeta putem Twittera.

'Nikad nisam razmišljala o stvarnom identitetu Elene Ferrante. Koga briga? Ta informacija ne mijenja moj život i ne čini njezine knjige boljima. To treba zabraniti', napisala je američka feministička spisateljica Roxanne Gay.

'Možda Ferrante ima vrlo dobre razloge za pisanje pod pseudonimom, a nije naše pravo znati tko je ona', mišljenja je britanska spisateljica Jojo Moyes.

'Ima i onih koji bi radije otkrili istinu o Trumpovim porezima nego identitet Elene Ferrante', piše američka spisateljica Pamela Paul.

'Sramotno. Ako Elena Ferrante više ne napiše nijednu knjigu, to je zbog pozornosti gladnog ega Claudija Gattija i urednika @nybooks', mišljenja je Kimberly Burns, koja se bavi književnim promidžbama i savjetovanjima.