Tema: književnost

Književnost
RAZGOVOR

Darko Šeparović - pjesnik s diplomom arhitekta

U poeziji nema poze, rezolutan je Darko Šeparović dok objašnjava svoje motive za pisanje. Pjesnik s diplomom arhitekta prošlogodišnji je dobitnik nagrade "Na vrh jezika", a ove godine predstavlja knjigu nagrađene zbirku poezije "Autopilot". Možda baš otočki racionalno - rođen je i odrastao na Korčuli - Šeparović mudro i iscrpno koristi ograničene lokalne resurse: organizira književne večeri, objavljuje u vlastitom izdanju, čita i citira domaće autore, a svaka mu je i riječ i stanka funkcionalna, znakovita, informativna i ozbiljna. U recenziji Šeparovićeva "Autopilota" Ivica Prtenjača je napisao - "Melankolija koju s otoka donosi u grad i praznina koju iz grada nosi na otok njegova su najvažnija popudbina, njegov vrt ili, s obzirom da je Šeparović arhitekt, njegov temelj."

Književnost
FESTIVAL PRVI PROZAK

Natalija Miletić: Ženstvenost ne isključuje grubost

Natalija Miletić osvojila je nagradu Ulaznica za kratku prozu svojom zbirkom "Ulica dosadnih žena". Nije nepoznata književnoj javnosti, jer je i ranije na natječajima Kratka priča je ženskog roda i Lapis Histria osvajala prve nagrade. Priče su joj objavljene na portalu Afirmator te u časopisima Slijepi putnik i Urbani vračevi. Priča Bolji otrov, u talijanskom prijevodu, objavljena je u časopisu La battana. Natalija Miletić piše ženstvenu prozu profinjenim stilom u kojem se nazire ironija pri suočavanju sa životnim razočarenjima.

Književnost
RUŽICA AŠČIĆ

Lanjska dobitnica Prozaka predstavlja svoju novi knjigu

Na prošlogodišnjem festivalu "Prvi prozak na vrh jezika" proglašena je dobitnica Prozaka Ružica Aščić, a ove godine, na drugom izdanju festivala, bit će svečano predstavljanje njezine knjige. O zbirci pripovijedaka "Dobri dani nasilja" Ružice Aščić u petak od 20:30 sati U Dvorištu govorit će književni kritičar Vladimir Arsenić i urednik Kruno Lokotar, koji za Ružičine priče kaže da ih je teško usporediti s bilo čime poznatim u hrvatskoj književnosti.

Književnost
REZERVIRAJTE JESEN

Festival svjetske književnosti dovodi Claudija Magrisa i širi se na Split

Međunarodna kulturna manifestacija Festival svjetske književnosti (FSK), koji već četvrtu godinu za redom u organizaciji nakladničke kuće Fraktura predstavlja u Zagrebu neke od najvažnijih glasova suvremene svjetske i domaće literarne scene, ove će se godine održati od 4. do. 11. rujna s posebnim fokusom na talijanske autore i književnost, a organizatori kao najveću novost najavljuju širenje festivalskih događanja na Split.

Književnost
PARSONS & HAWLEY

Dva hvaljena krimića u izdanju Profila

Profil je objavio dva zanimljiva krimića - ‘Torba za ubojstvo’ britanskog autora Tonyja Parsonsa i ‘Prije pada’ Amerikanca Noaha Hawleyja. U prvome se zaplet temelji na seriji ubojstava školskih prijatelja dok drugi razotkriva urotu koja je rezultirala padom aviona

Književnost
INTERVJU

Jelena Zlatar: Zanima me kako odnos nastaje i kako se raspada

Prije nego što je ove godine svojom pričom "Brujanje u drveću" osvojila nagradu "Kritična masa" za kratku prozu, Jelena Zlatar Gamberožić zapažena je u konkurenciji za književne nagrade CeKaPe, Prozak, Vranac i Gradske knjižnice Samobor. Na natječajima se pojavljuje od 2010. godine, kada je njezina priča "Odjavna karta" ušla u uži krug natječaja "Kratka priča je ženskog roda". U međuvremenu, obranila je doktorsku disertaciju koja je objavljena kao znanstvena knjiga "Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba".Dopredsjednica je Centra za Kreativno pisanje, dosad je objavila zbirku priča "Odjavna karta" i roman "Slijepa točka". Upravo je izašla i njezina druga zbirka priča "Ticala". Jelena nastupa na festivalu Prvi prozak na vrh jezika, koji okuplja i predstavlja nagrađene mlađe autore, a održat će se U caffe baru U dvorištu, Jurja žerjavića 7/2, u četvrtak i petak, 7. i 8. srpnja.

Čitajte još