25. siječnja - 5. veljače

Svjetske premijere tri hrvatska filma na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu

25.01.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Tri će hrvatska filma biti premijerno prikazana na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu: kratkometražni eksperimentalni film 'Ingresso Animali Vivi' scenarista i redatelja Igora Grubića, kratkometražni eksperimentalno- dokumentarni film Borisa Poljaka 'Horror Vacui' te dugometražni igrani film 'Polako nikuda' Damira Čučića

Spomenuti će festival premijerno prikazati i digitalno restauriranu verziju kratkometražnog igranog filma "Ženidba gospodina Marcipana" Vatroslava Mimice iz 1963. godine, a uključit će i projekcije dvije manjinske hrvatske koprodukcije: dugometražni igrani film "Dani suše" turskog redatelja Emina Alpera, dugometražni dokumentarni film "Playing Men" slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina kao i projekciju jednog od najuspješnijih domaćih filmova protekle godine, "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića. 52. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu održat će se od 25. siječnja do 5. veljače 2023.

Filmovi "Ingresso Animali Vivi" scenarista i redatelja Igora Grubića kao i "Horror Vacui" Borisa Poljaka svjetsku će premijeru u Rotterdamu imati u sklopu programa Short & Mid-length, koji prikazuje preko stotinu naslova iz cijeloga svijeta koji su kraći od 63 minute. Radnja filma "Ingresso Animali Vivi" smještena je na sjeveroistok Italije, u gradove uz državnu granicu, gdje su nekada iz istočne Europe dovozili životinje za talijansku prehrambenu/mesnu industriju. Iz tih prostora smrti na pokretnoj traci samo je jedna životinja uspjela ući i izaći živa. Direktor fotografije je Bojan Mrđenović, montažer Damir Čučić, autor animacija je Marko Meštrović, a za dizajn zvuka bila je zadužena Iva Kraljević. Producent filma je Igor Grubić, a izvršne producentice su Marijana Veljović i Sara Čučić. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, a distributer je Bonobostudio.

Izvor: Društvene mreže

Naslov filma "Horror Vacui" Borisa Poljaka potječe od istoimenog izraza koji je osmislio Aristotel, a označava strah od praznog prostora i koristi se kao metafora za strah od neizvjesne budućnosti koji izaziva osjećaje tjeskobe i usamljenosti. Sa svojim kadar-sekvencama i asocijativnom montažom, ovaj meditativni film upozorava na sve veću hiper militarizaciju svijeta u kojem živimo te istražuje kako to utječe na ljudsku psihu. Film se stilski nadovezuje na prethodne nagrađivane Poljakove filmove "Splitski akvarel", "Autofocus" i "Oni samo dolaze i odlaze". Scenarist, redatelj i direktor fotografije filma je Boris Poljak, montažer je Damir Čučić, a Ruzina Frankulin je dizajner zvuka. Producenti filma su Matko Burić i Hrvoje Selec. Film je nastao pod okriljem Hrvatskog filmskog saveza. Distributer filma je Split Screen.

Izvor: Društvene mreže

U sekciji Harbour svjetsku će premijeru imati dugometražni igrani film "Polako nikuda" Damira Čučića. Film je to u kojem je primijenjen postupak varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izložen elaboriranije. Ono što im je zajedničko su glavni junaci Oleg i Marta - student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama i knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, kada se Marta gleda u ogledalu ona ne vidi sebe već Olega i obrnuto. U glavnim ulogama nastupaju Katarina Arbanas i Jura Ruža, a u sporednim Ksenija Marinković, Marina Redžepović i Bojan Perić. Direktor fotografije je Marinko Marinkić, skladatelj je Goran Štrbac, montažerka Marta Bregeš, scenografi su Darwin Butković i Đorđe Jandrić, kostimograf Viktor Wolf, majstor maske Sanjin Vudrag, a dizajneri zvuka Bojan Perić, Goran Štrbac i Krešimir Šušljek. Producenti filma su Damir Čučić, Matko Burić i Hrvoje Selec. Film nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Izvor: Društvene mreže

U istoj sekciji (Harbour) prvi puta će se nizozemskoj publici predstaviti višestruko nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića, "Sigurno mjesto", koji je ujedno bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Film nastaje u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja. "Sigurno mjesto" je još uvijek u redovnoj kinodistribuciji u Hrvatskoj.

Izvor: Društvene mreže

U sklopu programa Cinema Regained - programa posvećenog restauriranim klasicima i filmovima o filmskoj kulturi premijeru će imati i digitalna restauracija kratkometražne igrane satire Vatroslava Mimice, "Ženidba gospodina Marcipana" (Zora film, 1963.). Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva digitalno je restaurirala ovaj film uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a restauracija je izvedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film. U istom će programu biti prikazan i dugometražni dokumentarni film "Playing Men" slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina i hrvatskih koproducenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera iz Restarta.

U sekciji Limelight prikazuje se još i dugometražni igrani film "Dani suše" turskog redatelja Emina Alpera, koji također nastaje u koprodukciji s Hrvatskom (Anita Juka, 4Film).

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam - IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Direktorica festivala od 2020. godine je Puljanka Vanja Kaluđerčić, a od ove godine jedan od selektora kratkometražnog programa je hrvatski redatelj, kritičar i kurator Ivan Ramljak.

Ovogodišnje, 52. festivalsko posjetiteljima nudi preko 400 naslova i mnoštvo izložbi, multimedijskih instalacija, audiovizualnih eksperimenata, performansa i slično. Jedna od najvećih atrakcija popratnog programa svakako je najnoviji umjetnički rad Stevea McQueena - izložbu Sunshine State.