'Mi – junaci rada svog'

Svečano završen 56. Bitef, evo koje su predstave nagrađene

02.10.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Međunarodni kazališni festival 56. Bitef završen je u subotu navečer u Beogradu svečanom dodjelom nagrada a Grad prix festivala za najbolju predstavu u cjelini pripao je predstavama "Solo" Nine Rajić Kranjac i "Svaki pokušaj završit će skršenim tijelima i slomljenim kostima" Jana Martensa

Međunarodni kazališni festival 56. Bitef završen je u subotu navečer svečanom dodjelom nagrada a Grad prix festivala za najbolju predstavu u cjelini pripao je predstavama "Solo" Nine Rajić Kranjac i "Svaki pokušaj završit će skršenim tijelima i slomljenim kostima" Jana Martensa.

Odlukom međunarodnog žirija festivala - u kojemu je bio i naš pisac i dramatrug Dino Pešut - prvi Grad prix Mira Trailović za najbolju predstavu u cjelini predstavi "Solo" Nine Rajić Kranjac dodijeljen je kao "hrabrom, strastvenom i jedinstvenom istraživanju osnovnih pitanja teatra u sadašnjem trenutku, koje seže i u prošlost i u budućnost", u kojem četvero "izvanrednih mislilaca, autora, izvođača" divljom energijom poziva "na uzbudljivo i rizično putovanje kroz samospoznaju, konflikte, uspomene, prizore, pjesme i mitove".

Drugi Grand Prix dodijeljen je "umjetnički majstorski uobličenoj eksploziji slobode i buntovništva", predstavi "Svaki pokušaj završit će skršenim tijelima i slomljenim kostima" Jana Martensa koja "kombinira širok spektar kazališnih i plesnih jezika, gradeći kompleksnu i višeslojnu dramaturgiju koja je istovremeno politička i poetična".

Za scensku igru koja "pršti od osjećajnosti i estetizacije, opčinjavajuća je i maštovito razigrana, karakterizirana grčevitom borbom između stega i oslobađanja, između sputanosti i eksplozije slobode", Politikin žiri odlučio je da se 44. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodijeli Janu Martensu.

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je predstavi "Ljubav" Alexandera Zeldina, "pažljivo režiranoj, glumljenoj, dizajniranoj i napisanoj priči koja nas otvara k empatiji za onu sferu ljudskog postojanja koja se često previđa ili ignorira, donoseći bolno iskustvo bez olakšanja".

Umjetnički direktor Bitefa Ivan Medenica priopćio je da je Nagrada publike otišla predstavi "Svijet bez žena" Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Međunarodni kazališni festival 56. Bitef održao se od 23. rujna a prikazao je devet predstava nekih od najznačajnijih imena europskog i svjetskog kazališta, iz Njemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. Festivalski je slogan ove godine bio "Mi – junaci rada svog" sa središnjom temom vezom uz pitanje rada, tržišta rada poslije pandemije, prava radnika, kao i uvjeta rada u okviru samih izvođačkih umjetnosti.

Ovogodišnje izdanje festivala obilježio je ogroman broj stranih gostiju, njih oko petsto, što je učinilo da i u vremenima globalne ekonomske krize, desnog ekstremizma, pandemije i rata u Ukrajini, Beograd bude, bar na deset dana, svjetska kazališna metropola, priopćeno je iz Bitefa.