TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Soba 104' - serija s primjesama 'Zone sumraka' i američkog nezavisnog filma

  • 02.07.2017 u 15:48

  • Bionic
    Reading

    Krajem srpnja na HBO-u počinje emitiranje serije 'Soba 104', antologijske serije cijenjenih američkih nezavisnih filmaša, Marka i Jaya Duplassa. Utemeljena na poznatom motivu američke nezavisne kinematografije - pričama o raznim stanovnicima jedne hotelske sobe - ova serija razne žanrove i koketira sa 'zonom sumraka'.

    Dobre vijesti za ljubitelje američkog nezavisnog filma! Krajem srpnja na HBO dolazi nova serija, 'Soba 104' koju produciraju dvojica među trenutačno najcjenjenijim američkim neovisnim filmašima - Mark i Jay Duplass. Ako volite američki neovisni film, pogotovo onu njegovu inačicu koja se od milja naziva mumblecore, Duplassovi su vam dobro poznato ime, potpisano pod nagrađivanim filmovima kao što su 'The Puffy Chair' ili 'Jeff, Who Lives at Home', a ime sigurno nije nepoznato ni ljubiteljima serija jer su iz autorske ili barem producentske radionice braće Duplass nastale HBO-ova serija 'Zajedništvo' i animirana serija 'Životinje'. Jaya Duplassa, osim toga, mnogi su zapamtili kao jednog od glavnih glumaca u izvrsnoj Amazonovoj seriji 'Transparent', gdje igra Josha, sina Maure Pfefferman, a oba su brata ostvarili i dosta zapažene komične epizode uloge holističkih babica braće Deslaurier u seriji 'The Mindy Project'

    Sama činjenica da HBO opet surađuje s Duplassovima možda će nekima biti čudna. Na kraju krajeva, riječ je o likovima koji obično snimaju filmove i serije u kojima neki urbani ili suburbani tridesetogodišnjaci jedni drugima nešto mrmljaju između dvije porcije tofua, a HBO je televizija na kojoj se prikazuju spektakli kao što su 'Igra prijestolja' i 'Sopranosi'. No ako ste to pomislili, onda vjerojatno baš dubinski ne pratite američku TV-serijsku scenu jer je đir nezavisnog filma već podosta zavladao njezinom estetikom. To možda nije tako glasno i tako napadno kao što se čini sa serijama poput Prijestolja i adaptacijama Marvelovih/DC-jevih stripova o superjunacima, ali ako se zagledate u zadnjih nekoliko godina, primijetit ćete da su se i neovisni filmaši, baš kao i velike holivudske mange, itekako infiltrirali među serijsku produkciju.

    Vjerojatno je najsjajniji i najpopularniji primjer toga Lena Dunham sa svojom serijom 'Djevojke', koja je unatoč tome što se oslanjala na vrlo ekskluzivnu publiku i nišu te definitivno igrala na prostoru estetike neovisnog filma, postala pravi pop-kulturni fenomen. Tu su i serije poput genijalnog i nikad prežaljenog 'Prosvjetljenja' genijalnog Mikea Whitea i Laure Dern, koja nažalost nije uspjela preživjeti slabu gledanost, ali je očarala kritičare gdje god se prikazivala, tu je i već spomenuti Amazonov 'Transparent', Netflixov 'Master of None' Aziza Ansarija, izvrsni transfer web-serije 'Gdje ima dima...' na HBO, Huluova serija 'Bez obaveza', FXX-ova otkačena humoristična serija 'Man Seeking Woman' i još mnoge druge.

    Nije stoga nikakvo čudo da se ljubimci Sundancea, braća Duplass, po treći put uortačuju s HBO-om i da krajem ovog mjeseca stiže njihova nova serija, 'Soba 104'. A da su Duplassovi doista pravovjerni sljednici američke tradicije neovisnog filma govori i sama tema te nove serije. Ona se, naime, oslanja na jednu hotelsku sobu i njezine stanovnike. Svaka epizoda govori o jednom neobičnom događaju, situaciji ili problemu u životu privremenog stanovnika ili privremenih stanovnika te sobe, pritom nerijetko koketirajući s neobjašnjivim, ali i miješajući žanrove - od komedije, preko trilera do horora. Jedanput ćemo gledati kako babysitterica koja je pozvana na čuvanje dječaka dok mu je otac na večernjem sastanku izlazi na kraj s dječakovim uobraziljama o zločestom bratu blizancu (i do samog se kraja pitati je li taj brat stvaran), drugi put pratiti sumnje i previranja dva mlada mormonska misionara, treći put gledati jedan stariji par kako putuje kroz vrijeme - i tako redom. 

    Foršpan za seriju 'Soba 104' Autor: HBO

    'Soba 104' jest takozvana antologijska serija ili, kako to češće kažemo na hrvatskom kada je riječ o filmu - omnibus. Svaka je epizoda zasebna, u njoj se pojavljuju posve drugi likovi, posve druge priče, ali su svi povezani jednim elementom - hotelskom sobom. Takav je pripovjedački postupak vrlo čest u američkom (pa i šire) neovisnom filmu i njime se Duplassovi bez ikakve slučajnosti oslanjaju na prethodnike kao što su bili više ili manje uspješni, ali poznati filmovi poput 'Četiri sobe', 'Newyorške priče', 'Kava i cigarete', s tim da je motiv hotelske sobe u kojoj se odvijaju neobični događaji zamjetan podsjetnik i na određene tipove horrora, pa i filmova i serija koje koketiraju s natprirodnim i neobjašnjivim, kao što je 'Zona sumraka'.

    Hoće li vam se 'Soba 104' svidjeti - to ovisi o vašoj općenitoj sklonosti takvim serijama, filmovima i općenito estetici neovisnih, 'malih' serija u kojima nema ni zmajeva ni eksplozija ni laboratorija u kojima se kuha metamfetamin. No prema onih nekoliko epizoda koje je HBO dao na raspolaganje novinarima, i ovaj put se vidi da su Jay i Mark Duplass vješti producenti, režiseri, pa čak i glumci. Ne može im se zamjeriti paceraj. Sve ostale ocjene ovise o gledateljskom senzibilitetu i raspoloženju.