MOTOVUN FILM FESTIVAL

Snimatelj Živko Zalar dobio nagradu za pedeset godina djelovanja

19.06.2019 u 15:11

Bionic
Reading

Tradicionalna nagrada Pedeset godina, kojom Motovun Film Festival odaje počast osobama koje su više od pola stoljeća posvetile radu na filmu te time ostavile snažan utjecaj i neizbrisiv trag u razvoju filmske umjetnosti, ove je godine dodijeljena snimatelju Živku Zalaru

'Biti aktivan iza kamere čak 50 godina, pa tako još uvijek i danas, posebno je postignuće. Takav je životni put odabrao Živko Zalar, snimatelj kojeg su oduvijek krasili visoki estetski kriteriji i vrsno poznavanje tehnike', ističe se u priopćenju MFF-a, koji nagradu dodjeljuje u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja.

Živko Zalar studirao je kameru na visokoj filmskoj školi FAMU u Pragu što ga je poslije i odredilo u izboru suradnika. Najčešće je radio s hrvatskim i srpskim redateljima, pripadnicima tzv. Praške škole – Rajkom Grlićem, Srđanom Karanovićem i Goranom Markovićem, a jedan od važnijih redatelja s kojima je Zalar volio snimati je i Vinko Brešan.

Širok opseg snimateljskog izražavanja, ističu s MFF-a, pokazao je u filmovima 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svjedoci' za koji je 2003. dobio Zlatnu arenu. Pritom je posebno cijenjena njegova sposobnost dočaravanja depresivnog ugođaja, podređujući se radnji filma. Za 'Svjedoke' je Zalar dobio i Zlatnu arenu za scenarij zajedno s Juricom Pavičićem.

Filmovi Živka Zalara Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MFF

Godine 1974. snima svoj prvi dugometražni igrani film - 'Kud puklo da puklo' Rajka Grlića. Već tad primijećen je njegov eksperimentalni pristup fotografiji te moderno koncipirano korištenje svjetla. Iduća suradnja s Grlićem donijela mu je 1978. Zlatnu arenu za kameru u filmu 'Bravo maestro'. Žiri je tada nagradio njegov princip takozvane 'adaptirane zbilje', tj. da svjetlo u filmu izgleda kao realna svjetlosna situacija kakvu bi gledatelj doživio i u životu.

Zlatnu arenu dobiva i 1983. za film 'Nešto između' Srđana Karanovića s kojim je ostvario sjajnu suradnju i u filmu 'Miris poljskog cvijeća' te u kultnoj seriji 'Grlom u jagode'. Zapažen je i Zalarov rad s redateljem Goranom Markovićem, i to na filmovima 'Specijalno vaspitanje', 'Nacionalna klasa' i 'Već viđeno', a potonji će biti i prikazan u Motovunu. Riječ je o psihološkoj drami s elementima horora i trilera, koju je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najboljih europskih filmova strave.

Fadil Hadžić, Krešo Golik, Slobodan Šijan i Branko Baletić samo su neki od značajnih redatelja na prostoru bivše Jugoslavije čijim je filmovima Zalar također dao doprinos svojim snimateljskim radom.

U posljednjoj fazi svoje karijere Živko Zalar je najviše radio u Njemačkoj, snimajući televizijske filmove i serije. Njegovo znanje, umijeće i rezultate pozdravit će i publika Motovun Film Festivala od 23. do 27. srpnja, tijekom kojeg će mu biti uručena nagrada Pedeset godina, ističe se u priopćenju.