TRIBINA O HESSELU

'Smio je reći što drugi ne smiju'

10.03.2013 u 20:24

Bionic
Reading

U povodu smrti Stephanea Hessela u Francuskoj Medijateci održana je tribina na kojoj su govorili Srećko Horvat, Igor Štiks i Predrag Matvejević...

Kao što je rekao pisac Igor Štiks, život Stephanea Hessela doista je bio 'nevjerojatna, romaneskna priča'. Hessel je rođen 1917. godine, a umro je nedavno, 27. veljače, u odmakloj starosti koja ga nije zaustavljala u brojnim aktivnostima. U tih skoro stotinu godina života Hessel je upisao iskustva Pokreta otpora u Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata, boravak u nacističkom konclogoru, a kasnije je pak postao jedan od autora Opće deklaracije o ljudskim pravima te dugogodišnji francuski diplomat. Prije nekoliko godine Hessel je objavio i inspirativan pamflet 'Pobunite se!' (u Hrvatskoj objavio VBZ), koji je diljem svijeta prodan u više milijuna primjeraka te je utjecao na pobune mladih u Europi i šire.

Stoga je u Francuskoj Medijateci u subotu, 9. ožujka, održana tribina o liku i djelu Stephanea Hessela, o čemu su govorili već spomenuti pisac Igor Štiks te Predrag Matvejević i Srećko Horvat, koji su obojica imali priliku i osobno upoznati Hessela. Predrag Matvejević je u tom kontekstu naglasio Hesselovo zalaganje za prava Palestinaca: 'Nekome se može činiti čudnim što je jedan Židov, koji je preživio i konclogor, brani prava Palestinaca, no to pokazuje kakve je vrijednosti Hessel imao.'

Matvejević je napomenuo i da je 'Hessel svojom prisutnošću inspirirao te se borio za dostojanstvo ljudi'. Kada je, pak, riječ o Hesselovu intelektualnom razvoju, na njega je ponajviše utjecao Jean-Paul Sartre sa svojom idejom angažmana, smatra Matvejević.

Srećko Horvat je, pak, Hessela opisao kao 'lucidnog, otvorenog i nevjerojatno optimističnog čovjeka', no osvrnuo se i na aktualno stanje pobune u Europi i svijetu, na što je Hessel pozivao u svojem utjecajnom pamfletu. 'Occupy pokret je sada postao reklama za američku demokraciju i pluralizam, dok u stvarnoj politici nije igrao nikakvu ulogu, što se vidi po američkoj predsjedničkoj kampanji', rekao je Horvat te zaključio da je i Arapsko proljeće također završilo problematično. Stephane Hessel je prošle godine trebao doći na Subversive festival u Zagreb, no doživio je srčani udar te je morao otkazati svoje gostovanje, ispričao je Horvat i dodao da se starac već nakon mjesec dana oporavio i otputovao na konferenciju u Rio de Janeiro. Također, ne treba zaboraviti ni važnost ekologije u Hesselovu javnom istupanju, napomenuo je Horvat.

Pisac Igor Štiks je, pak, analizirao Hesselov utjecaj na razvoj prosvjeda, primjerice u Španjolskoj gdje se pokret mladih nazvao Los Indignados, što je referenca na originalni naslov 'Pobunite se!'. Hessel je 'imao moralnu poziciju reći što se drugi ne usuđuju'.

Na tribini je prikazan i intervju koji je Hessel dao za 'Democracy Now', a koji možete pogledati na ovom linku