SHUNGA

Škakljive 'proljetne slike' iz starog Japana prvi put u Hrvatskoj

21.05.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti u suradnji s udrugom Domino i festivalom Queer Zagreb 22. svibnja u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvara izložbu 'Shunga – erotika i snovi Edo perioda' na kojoj će predstaviti japanske erotske drvoreze

Na zagrebačkoj izložbi 'Shunga – erotika i snovi Edo perioda' hrvatskoj će se publici prvi put predstaviti shunga slike, erotski drvorezi koji su u Japanu bili izrazito popularni od 1600. do 1900. godine, a koje su izrađivali najveći majstori drvoreza poput Hokusaia, Utamara i Kunisada.

Eksplicitne i prekrasno detaljne, shunge su se nazivale i 'proljetnim slikama' i vremenom su postale tabu pa su uklonjene iz popularne i znanstvene japanske memorije. Istovremeno ih otkrivaju i počinju prikupljati zapadnjački umjetnici, a među onima koji su u njima pronalazili inspiraciju su Toulouse-Lautrec, Rodin i Picasso. Iako potiskivan, utjecaj shunge konstantno se probijao u japansku pop-kulturu, u kojoj je danas prisutan u brojnim oblicima, od tattoo umjetnika do anima i mangi.

  • +2
Shunga Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDLU

Početkom 21. stoljeća forma se ponovno otkriva, počinje istraživati, a široj se javnosti shunga slike napokon predstavljaju na velikoj izložbi u Britanskom muzeju u Londonu 2013. Dvije godine kasnije vrijedni se radovi izlažu i u Japanu, u muzeju Eisei Bunko, a 2017. u muzeju MAK u Beču.

U Zagrebu se izložba otvara u 19 sati i trajat će do 9. lipnja. Kustosi su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a stručno vodstvo kroz postav održat će i kustos Britanskog muzeja Stuart Frost.

Izložba je dio programa Queer Zagreb sezone 2019.