OD 14. DO 17. SVIBNJA

Scenografiju na travnjake: 'Nekoliko dana premijere' Davida Maljkovića ispred zagrebačkog HNK

13.05.2020 u 13:24

Bionic
Reading

David Maljković, jedan od naših najcjenjenijih umjetnika, 14. svibnja ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta predstavlja projekt 'Nekoliko dana premijere' koji će trajati cijeli vikend

Kroz projekt 'Nekoliko dana premijere' Maljković će scenografski fundus iz raznih predstava prenijeti u javni prostor, odnosno na travnjake ispred HNK.

'Novonastala situacija nametnula je nove rutine i naše aktivnosti su izgubile zvuk, naše projekcije su prestale komunicirati s nama, a dodatno stradanje grada za vrijeme potresa dovelo je do promjene stanja u kulturnome krajoliku. U ovom novouspostavljenom realitetu kao mala gesta i intervencija u kazališni eksterijer nastaje i ovaj projekt.

Koristeći to kao sirovinu, David Maljković uspostavlja dijalektički odnos s postojećim elementima prijašnjih scenografija razvijajući novu prostornu strukturu te kroz izmještanje afirmira njihovu kontinuiranu temporalnost. Ova nova materijalnost nadilazi status definirana artefakta i kroz proces nove gradnje, dobiva drugačije oblike društvenosti. Postavljeni elementi na kazališnom travnjaku, zanemaruju svoju formalnu autonomiju te s obzirom da nisu prikazani u cijelosti, zaigrano kompromitiraju svoju zadanu poziciju i postaju označitelji promjene smjera.

Naracija koja postoji u ishodišnoj točki svakog elementa scenografije za pojedinačne predstave, ne posreduje se izravno nego se kriptira i otvara nove značenjske procese. U potrazi za produkcijom smisla, od elemenata jučerašnje izvjesnosti stvaraju se nove kompozicije i postavljaju ispred građana koji postaju protagonisti njezine ostvarivosti', navode iz HNK.

Maljković je krajem svibnja trebao pripremiti scenografiju za premijeru predstave 'Kafka na žalu' Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana koja će biti izvedena iduće sezone.

Od ponedjeljka, 12. svibnja, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koji je bio zatvoren zbog koronavirusa, ponovno je otvorena Maljkovićeva izložba pripremljena u sklopu EPK Rijeka 2020, 'S kolekcijom'.

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Samostalno je izlagao u poznatim svjetskim galerijama, poput The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju biennaleu, 56. venecijanskom biennaleu, 29. biennaleu u Sao Paolu, 11. i 9. istanbulskom biennaleu i dr. Njegovi su radovi dijelovi kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalima Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.