Zbog promicanja francuske kulture i umjetnosti

Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić primila orden francuskog predsjednika Macrona

16.03.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Orden joj je dodijeljen 14. ožujka na svečanoj ceremoniji u rezidenciji veleposlanika, u prisutnosti zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba, Luke Korlaeta, izvijestio je u utorak Umjetnički paviljon u Zagrebu

Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić primila je Nacionalni orden du Mérite - Ordre national du Mérite - kojim ju je odlikovao francuski predsjednik Emmanuel Macron za posebne zasluge u promicanju francuske kulture i umjetnosti izvan granica Francuske.

Orden joj je dodijeljen 14. ožujka na svečanoj ceremoniji u rezidenciji veleposlanika, u prisutnosti zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba, Luke Korlaeta, izvijestio je u utorak Umjetnički paviljon u Zagrebu.

Kako ističu, to je veliko priznanje za dosadašnji profesionalni rad ravnateljice, ali i za Umjetnički paviljon koji je, otkako mu je na čelu ravnateljica, surađivao s brojnim francuskim muzejima među kojima su neki, ujedno i najvažniji muzeji svijeta.

Predano radila na izgradnji mostova između Francuske i Hrvatske na području umjetnosti i kulture

Među njima su Petit Palais, Pariz, Musée d'Orsay, Paris, Centre Georges Pompidou, Pariz, Musee Rodin, Pariz, Fondation Marguerite et Aime Maeght, Saint-Paul-de-Vence, Musée Fabre, Montpellier, Musée Carpentras, Carpentras, Palais de Compiègne, Compiègne te brojni drugi muzeji i francuske privatne galerije.

"Iz tih su muzeja bila posuđena umjetnička djela za izložbe realizirane u Umjetničkom paviljonu, među kojima izložba Joana Miroa, Augustea Rodina, Alberta Giacomettija, 'Strast stvaranja', Alexander Calder, Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel", podsjeća se.

Francuski veleposlanik istaknuo je na ceremoniji kako je Jasminka Poklečki Stošić predano radila na izgradnji mostova između Francuske i Hrvatske na području umjetnosti i kulture.