'dva djela, tri autora'

Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona: Izložba Kažimira Hraste

19.07.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Nova izložba u ciklusu Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona predstavlja rad hrvatskog kipara Kažimira Hraste, na izložbi "Dva djela, tri autora" koja će se održati od 20. srpnja do 12. rujna.

"Hraste je kipar vođen radošću življenja čije djelo odlikuju dijalog tradicije i suvremenosti te arhitektonski pristup građenju skulpture, a obilježeno je i autorovom privrženošću lokalnom kontekstu i tradiciji", ističe se u najavi izložbe.

Na stepenicama Umjetničkog paviljona izložit će se Hrastina skulptura "1901. – 1907.", iz 2016., poznata i kao "Portret Ivana Meštrovića". Napravljena od željeza i stakla, ta skulptura u spoju niza praznina i prostorne prodornosti isprepliće unutarnji i vanjski prostor.

Iz Umjetničkog paviljona kažu da je taj rad svojevrsni hommage Ivanu Meštroviću i njegovim formativnim secesijskim godinama provedenima u Beču. Nastao je kao site specific skulptura za izložbu u Galeriji Meštrović u Splitu, a ovom će prilikom prvi puta biti izložen u Zagrebu, u novom kontekstu - portret će gledati prema samom djelu velikog majstora – spomeniku Andriji Meduliću smještenom ispred Paviljona.

"Ovom kustoskom odlukom naglašava se čin posvete umjetničkim prethodnicima kao i ključna uloga Umjetničkog paviljona u povezivanju tradicije i vrhunske suvremene umjetničke produkcije", napominje se.

Kažimir Hraste rođen je 1954. u Supetru na otoku Braču, a kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Valerija Michielija. Godine 1984. završio je poslijediplomski studij kiparstva u Ljubljani. Jedan je od osnivača Umjetničke akademije u Splitu na kojoj je zaposlen kao redoviti profesor na Odjelu kiparstva.

Priredio je četrdesetak samostalnih izložbi i oko dvjesto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, autor je većeg broja spomenika u javnim i sakralnim prostorima, a djela mu se nalaze u nacionalnim galerijama i muzejima te privatnim zbirkama. Dobitnik je, među ostalim Reda Danice, s likom Marka Marulića te s likom Katarine Zrinske. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine.