uz glazbenu pratnju uživo

'Pssst! Festival nijemog filma' najavljen je za 5. i 6. studeni

02.11.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a zbog epidemioloških mjera po projekciji u gledalištu može biti maksimalno 45 osoba

'Pssst! Festival nijemog filma' održat će se ove godine ponovno u pandemijskom i skraćenom obliku, 5. i 6. studenog, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka, počevši od projekcije filmova komičarskog dueta Stanlija i Olija, uz glazbenu pratnju uživo.

Organizatori su najavili da će prvi dan festivala, u petak 5. studenog, nastupiti kvartet gitaristice Ivane Kapec u kojemu su još vibrafonist Šimun Matišić, basist Goran Delač i bubnjar Silvio Bočić.

Oni će pratiti klasične kratke filmove Laurela i Hardyja i zaključiti ju komedijama, klasičnim ostvarenjima Charlieja Chaplina – 'Cirkus' i 'Useljenik'.

'Između toga svojom glazbom uljepšat će filmove iz hrvatske nijemofilmske baštine – zdravstveno-obrazovne filmove Škole narodnog zdravlja', ističe se u najavi.

O digitalnoj restauraciji tih filmova u organizaciji Hrvatske kinoteke govorit će supervizor digitalne restauracije Vjeran Pavlinić, a o epidemiološkim temama prisutnim u filmovima Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica ŠNZ 'Andrija Štampar'.

Drugi i posljednji dan nastupa maestro Vitomir Ivanjek, pijanist koji se specijalizirao za nijeme filmove, ovaj put uz Chaplinova 'Svjetla velegrada', te dva filma Bustera Keatona, kratkih 'Policajaca' i cjelovečernjeg 'Snimatelja'.

Između Chaplina i Keatona prikazat će se program dosadašnjih pobjednika, odnosno najboljih filmova od 2016. do 2020. godine, s filmovima različitih poetika i pristupa, iz Hrvatske, Španjolske, Njemačke, Rusije i drugih zemalja.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a zbog epidemioloških mjera po projekciji u gledalištu može biti maksimalno 45 osoba.