SURF ART

Psihodelični dječji osmijesi i sjajni Cadillac

18.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Mnogi tvrde da je nekada bilo bolje, a dokazivanju te teze posvetio se online muzej i gift shop Plan59.com

Plan59.com je online muzej posvećen američkom dizajnu i ilustracijama pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća. Svojevrsna tvornica nostalgije donosi široku paletu retro plakata, ilustracija i promidžbenih oglasa nastalih u vrijeme kada je reklama još uvijek bila pitoma i daleko od glasa zloglasnog diva koji vreba sa zelenih površina.

Osim najboljeg od grafičkog dizajna toga vremena, zbirku čine i crno-bijele fotografije, skice uređenja interijera i noviji radovi izrađeni u retro stilu.

Kroz radove posjetiteljima je pružena jedinstvena priliku da razgledaju jedan sasvim drugačiji svijet, posve lišen paranoične današnjice. U Americi pedesetih čepovi gaziranih sokova ne kriju opasnost, zašećerene slastice i mesni odresci su sasvim dobrodošli, a grijeh nisu niti alkohol i cigarete.

U šarolikoj galeriji plakata možete vidjeti Djeda Božićnjaka koji uz rečenicu 'Sretan Božić za svakog pušača' nudi lijepo upakiranu šteku cigareta iz 1948. godine. Tu je i muškarac koji s dvije čašice viskija reklamira to piće, a u prodaju su pušteni i prvi televizori u boji sa sloganom 'Nakon godina istraživanja, RCA vam daruje dugu'.

Riznica 'psihodeličnih dječjih osmijeha i sjajnih Cadillaca' s radom je počela 1999. godine pod nazivom EphemeraNow.com. Shvativši, kako sami ističu, da bi dobro bilo imati naziv koji ljudi s lakoćom mogu izgovoriti, u siječnju 2006. promijenili su ime u Plan59.com. Osim razgledavanja, osobito korisnog za potrebe učenika i studenata, online muzej nudi i mogućnost naručivanja i kupovine velikih formata slike koju želite.

Svi nostalgičari i oni koji će to tek postati radove mogu razgledati na internetskoj adresi muzeja