LEGENDA POKRETA OTPORA

Preminuo je Stéphane Hessel

27.02.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Francuski spisatelj, čija je knjiga iz 2010. godine 'Pobunite se!' bila inspiracija za stvaranje pokreta Okupirajmo Wall Street, preminuo je u 95. godini, potvrdila je njegova supruga Christiane Hessel-Chabry

Stéphane Hessel je rođen u Njemačkoj, a bio je istaknuti član Pokreta otpora u Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Kasnije ga je uhitio Gestapo te je završio u koncentracijskim logorima Buchenwald i Dora.

Nakon rata, Hessel je sudjelovao u stvaranju Opće deklaracije o pravima čovjeka. Cijeli život zalagao se za zaštitu ilegalnih imigranata i borio za prava ugnjetavanih skupina.

Esej 'Pobunite se!', knjižica od pedesetak stranica, prvotno je objavljen 2010. godine, a prodan je u više od 4,5 milijuna primjeraka u 35 zemalja diljem svijeta.

'Hessel podsjeća da je temeljni motiv Pokreta otpora bio gnjev. Zato on svima danas preporučuje da nađu vlastiti motiv za pobunu, za pridruživanje povijesnoj struji, kako on naziva opću potrebu za pobunom. Ta struja teče prema većoj pravdi i većoj slobodi, ali ne onoj nekontroliranoj, slobodi lisice u kokošinjcu. Prava, napominje on, koja je 1948. godine zacrtala Opća deklaracija, sveopća su. Svakome ljudskome biću bezuvjetno namijenjena', napisao je Mario Bošnjak u prikazu 'Pobunite se!'.