KUC Travno

Predstava 'Poslije tišine' večeras otvara 20. Festival svjetskog kazališta

07.09.2022 u 11:22

Bionic
Reading

Jubilarni 20. Festival svjetskog kazališta otvorit će u srijedu, 7. rujna, u KUC-u Travno predstava 'Poslije tišine' brazilske kazališne i filmske redateljice Christiane Jatahy, u kojoj spaja dokumentarno i fikcijsko, filmski i kazališni jezik u predstavi o suvremenom ropstvu

Ropstvo kao dio kolonijalnoga projekta, barem u svojem industrijskom obliku velikih razmjera, danas se općenito smatra nečim prošlim, žalosnim poglavljem iz povijesti koje je zatvoreno, stoji u najavi. U predstavi "Depois do silêncio" (Poslije tišine), Christiane Jatahy povezuje ropstvo s današnjicom, fokusirajući se na njegov golem utjecaj na svijet u kojemu živimo i njegovu geopolitičku stvarnost, na osobne živote mnogih milijuna stanovnika našega planeta bez korijena, na njihovu potragu za teritorijem.

Riječ je o trećem i posljednjem dijelu "trilogije užasa" ove redateljice. Prva predstava "Između psa i vuka", nastala prema filmu "Dogville" i premijerno prikazana na festivalu u Avignonu 2021., istražuje mehanizme fašizma, a druga, "Prije nego što nebo padne", realizirana u Schauspielhausu u Zürichu u listopadu 2021., uspostavlja veze između Shakespeareova "Macbetha" i "Padajućega neba" Davija Kopenawe i Brucea Alberta kako bi evocirala muško nasilje i patrijarhalnu političku moć.

U "Depois do silêncio" Jatahy produbljuje svoje istraživanje kazališnoga i kinematografskoga jezika, pronalazeći linije napetosti između obiju umjetničkih formi, između fikcije i stvarnosti, između lokalnih problema njezina rodnog Brazila i globalnih tendencija.

Predstava se temelji na romanu Itamara Vieire Juniora "Torto Arado" iz 2019., čija je radnja smještena u ruralnu unutrašnjost Bahije. Sastavni dio predstave je i slavni dokumentarni film Eduarda Coutinha "Cabra marcado para morrer" koji razotkriva priču o João Pedru Teixeiri, vođi ruralnoga sindikata ubijenog 1962., te mnoga istraživanja temeljena na terenskom radu i intervjuima.

Dokumentarni materijali i fikcija, kazalište i film, sjedinjeni su u predstavi koja želi prikazati nerazriješene konflikte iz prošlosti koja se neprestano ponavlja u užasima Bolsonarova Brazila, ali i puno šire, diljem svijeta, ističe se u najavi.

Predstava je produkcija Cia Vetrice de Teatro iz Rio de Janeira, Brazil, dok su snimanja obavljena u regiji Chapada Diamantina u Bahiji gdje se zbiva radnja romana "Torto Arado".

"Poslije tišine" u programu je 20. FSK-a 7. i 8. rujna u KUC-u Travno.