29. i 30. rujan

Belgijska skupina Peeping Tom zatvara 20. Festival svjetskog kazališta

28.09.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Jubilarno 20. izdanje Festivala svjetskog kazališta zatvorit će, 29. i 30. rujna, belgijska skupina Peeping Tom iz Bruxellesa, koja će u HNK-u Zagreb izvesti predstavu 'Diptih: Vrata koja nedostaju i izgubljena soba' autorskog dvojca Gabriele Carrizo i Francka Chartiera

Predstava je sastavljena od dva potpuno različita komada, koji se na koncu stapaju u diptih, "Vrata koja nedostaju" i "Izgubljena soba".

Likovi u dva dijela "Diptiha" razvijaju se u prostorima iz kojih ne mogu pobjeći. U potrazi za idealom, s vlastitim snovima i nadama, oni ovdje izgledaju izgubljeni, lutajući u jezivu i tajanstvenu labirintu, između stvarnosti i svojih misli, pokrenuti prirodnim silama koje ih vode prema neizvjesnoj sudbini.

Autorski dvojac Gabriela Carrizo i Franck Chartier stvaraju uznemirujuć, čaroban i tajanstven svijet, kakav je tipičan za rad skupine Peeping Tom, stoji u najavi.

U ovoj predstavi idu još dalje nego u onima koje su oduševile zagrebačku publiku na dosadašnjim gostovanjima u sklopu Festivala svjetskoga kazališta. Pokrete koriste kao polazište kako bi plesači postali pravi dramski karakteri. Ovaj pristup vodi do jedinstvena i ekstremna jezika pokreta i izvedbe.

Svaki dio ovoga diptiha ima svoje jedinstveno scenografsko okruženje koje je poput filmskoga seta. "Vrata koja nedostaju" asociraju na dnevni boravak ili hodnik s puno vrata koja se ne otvaraju. Radnja u "Izgubljenoj sobi" odvija se u brodskoj kabini, a fokusirana je na unutarnji svijet likova. Scenske izmjene između dva d(i)jela rade se na licu mjesta i dio su izvedbe, poput montaže filma uživo.

Predstavu izvode Konan Dayot, Fons Dhossche, Lauren Langlois, Panos Malactos, Alejandro Moya, Fanny Sage, Eliana Stragapede i Wan-Lun Yu.