RIJEČKI HNK

Praizvedba predstave 'Marco Polo'

23.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U vrijeme kad je ponovno probuđeno zanimanje za putovanja Marca Pola i kad se pišu disertacije o njegovim putovanjima, ansambl riječke Opere HNK Ivana pl. Zajca odlučio je završiti ovu sezonu svjetskom praizvedbom nove opere 'Marco Polo' poznatog talijanskog skladatelja, dirigenta, teoretičara i pijanista Danielea Zanettovicha, 24. travnja

Projekt je nastao u suradnji s Međunarodnim centrom za umjetnost i kulturu iz Rima, režirao ga je Ozren Prohić, a praizvedba će se održati u srijedu pod ravnanjem dirigentice i intendantice riječkog kazališta Nade Matošević Orešković.

Opera je napisana 2007. godine, ima tri čina i posvećena je grofici Margherite Cassis Faraone, meceni projekta, a libreto je napisao milanski književnik Fabio Cerese.

Opera je nastala prema ideji Enrice Guarini, istaknute talijanske sopranistice i direktorice Centra, koja je još od djetinjstva bila fascinirana životom Marca Pola.

Lik Marca Pola ju je nastavio pratiti i u zrelijoj dobi kada ju je Lorenzo Tozzi, ugledni novinar i muzički kritičar, zbog njenih vokalnih 'putovanja' u različita razdoblja glazbene povijesti nazvao 'Marcom Polom muzike'.

Opera se referira na 40, 41. i 42. poglavlje glasovite Polove knjige 'Il Milione', opisujući epizodu iz života Marca Pola kad je taj pustolov i istraživač boravio na dvoru Kublaj-kana.

Zapravo, može se reći da opera ima i političke implikacije jer govori o sekti Starca s planine koji je preko manipuliranja mladim ratnicima želio zavladati svijetom te tako opisuje borbu za vlast, a time se upotpunjuje i slika života Marca Pola.

Kako se navodi u najavi predstave HNK-a Ivana pl. Zajca, intendantica Nada Matošević Orešković drži da je riječ o izuzetno velikom i zahtjevnom projektu, u kojem sudjeluju i inozemni umjetnici, dok se važnost međunarodne suradnje očituje ne samo u umjetničkom smislu, nego i u financiranju projekta.

Po Prohićevom mišljenju, riječ je o praizvedbi iznimnog djela koje kroz političke manipulacije, ljubavnu priču te dvorske intrige nosi ideju humaniteta i pacifizma, odnosno tematski i u glazbenoj provedbi kroz prošlost govori i o našem svijetu.

Kostime je kreirala Ségolène De Witt, francuska modna dizajnerica i kazališna kostimografkinja, koja se inspirirala kineskom arhitekturom, scenografiju je napravio Dalibor Laginja, koreografkinja je Maja Marjančić, a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović. U naslovnoj ulozi Marca Pola nastupat će Valdis Jansons iz Latvije, odnosno Robert Kolar, a Siniša Štork i Christian Faravelli iz Italije alternirat će u ulogama Kublaj-kana i Prvog shenga, dok će se u ostalim ulogama pojaviti Branko Robinšak (Argon), Ambra Vespasiani i Jelena Kordić (Bolgana), Vedrana Šimić (Alanija), Toni Plešić (Starac s planine) i drugi.

Na izvedbi opere u subotu, 27. travnja nastupit će ista solistička imena kao i na praizvedbi.