HIT NA YOUTUBEU

Poslušajte Thompsonovu odu Kerouacu

19.03.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Poslušajte odu Jacku Kerouacu koju je napisao Hunter S. Thompson, čije se recitiranje ove pjesme sada može čuti i na Youtubeu

Ne iznenađuje to što je poznati novinar i pisac Hunter S. Thompson ('Strah i prezir u Las Vegasu') bio veliki ljubitelj Jacka Kerouaca. Prvak beat generacije napisao je kultni roman 'Na putu' koji je značajno utjecao na svjetonazor mladih šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali uostalom i na sve one koji su poželjeli smisao života potražiti u putovanjima i egzistenciji bez korijena.

Thompson je također mnogo putovao kao novinar Rolling Stonea, a jednako poput Kerouaca, volio je eksperimentirati s narkoticima, pa ne čudi to što ga je kolega inspirirao na pisanje ode. Iako je kao mladić prezirao Kerouaca, pa je u jednom pismu njegove romane opisao kao 'mistične gluposti', kasnije je razvio veliko poštovanje prema autoru čija su djela otvorila put Thompsonovom specifičnom stilu pisanja.


U snimci iz 1998. godine, koja se može vidjeti na Youtubeu, Thompson tako recitira odu koju je napisao Jacku Kerouacu u čast, opisavši ga 'umjetnikom u svakom pogledu'.

Thompsonova oda Kerouacu