14. - 16. prosinca

Portugalski pisac José Luís Peixoto gostuje u Zagrebu

12.12.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Peixoto će u organizaciji nakladnika Edicije Božičević, redom, gostovati na Filozofskom fakultetu, u prostorima nakladnika (Book café Fusnota, Trg kralja Tomislava 18) i u kultnom kafiću Pod starim krovovima

Peixoto će u četvrtak 14. prosinca u 14 sati održati predavanje za studente portugalskog jezika (na portugalskom jeziku) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u prostorijama Instituta Camões. U petak 15. prosinca će u 19 sati predstaviti knjigu 'Ne danas' u prostorima Edicija Božičević (Book café Fusnota, Trg kralja Tomislava 18). S autorom će razgovarati prevoditelj knjige Josip Ivanović, uz uvodnu riječ Nj.E. Veleposlanice Portugala u RH, Paule Leal da Silve. U subotu 16. prosinca autor će čitati svoju poeziju na Jutru poezije, u kafiću Pod starim krovovima (Kod Žnidaršića), Basaričekova 9. Prijevode njegove poezije na hrvatski čitat će Josip Ivanović.

José Luís Peixoto (1974., Galveias, Portugal) jedan je od najcjenjenijih portugalskih pisaca mlađe generacije. Nakon što je 2001. dobio Nagradu José Saramago za roman 'Nijedan pogled' (VBZ, 2004.), osnovana je nagrada za mlade autore koja nosi njegovo ime. Za roman 'Groblje glasovira' (Edicije Božičević, 2023.) dobiva Nagradu Cálamo Otra Mirada za najbolju stranu knjigu objavljenu u Španjolskoj. Preveden je na više od trideset jezika, 'Knjiga' (Edicije Božičević, 2016.) je doživjela 9 izdanja u Portugalu od objavljivanja 2010. godine, te stekla autoru glas jednoga od najzanimljivijih i najčitanijih suvremenih portugalskih, a i svjetskih autora. 2016. godine s romanom 'Galveias' (Edicije Božičević, 2017.) osvaja nagradu Oceanos (koju mnogi nazivaju 'Bookerom za portugalski jezik') za najbolju knjigu objavljenu na portugalskom jeziku. 2020. Edicije Božičević objavile su mu putopis po Sjevernoj Koreji, 'Unutar tajne'. Njegove pjesme i proza nalaze se u desecima antologija objavljenih na nizu jezika. Također piše kazališne predstave, a bio je i tekstopisac na zajedničkom albumu s bendom Moonspell.

O knjizi 'Ne danas'

Što učiniti kada vam otac oporučno ostavi putnički avion? Kako se nositi s time da vam u svakoj važnoj životnoj situaciji odjednom počnu ispadati zubi? Koji je jedini prihvatljivi način komunikacije s najboljom kirgistanskom pjesnikinjom? Tko je izmislio :-) i :-(? Tko uistinu piše knjige poznatih autora? Odgovore na ta pitanja daje nam autor (ako to uistinu jesu njegove riječi) ove knjige, koristeći ironiju i humor kao ključne sastojke ove neobične zbirke kratkih priča.

'Ne danas' duhovita je i zabavna zbirka priča Joséa Luísa Peixota, u kojoj se na autoru specifičan način prikazuje presjek generacije mladih Portugalaca koji su odrastali u osamdesetim i devedesetim godinama. Tko god je čitao autora ranije, zna otprilike što može očekivati i u ovim tekstovima – kvalitetan stil, sjajno poznavanje povijesti književnosti, koje nikad ne nameće niti pokušava ispasti pametan, već sve te sastojke sjajno spaja u kraće forme velike snage i duhovitosti.

O prevoditelju

Josip Ivanović (1989., Zagreb) diplomirao je komparativnu književnost i portugalski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevodi s engleskog i portugalskog jezika, uređuje i predaje na jednom sjevernoameričkom sveučilištu. Član je Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Živi i radi u Zagrebu.