TIJELO I MISLI

Poezija Dorte Jagić u interpretaciji suvremenog plesa

08.12.2014 u 15:13

Tijelo

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZKM

Bionic
Reading

Mirjana Preis, jedna od začetnica zagrebačke škole suvremenog plesa, koreografkinja osebujnog, prepoznatljivog stila i duhovitog plesnog izričaja, novu predstavu 'Tijelo' napravila je prema motivima pjesme Dorte Jagić 'Rad tijela za početnike'

U novoj predstavi Tijelo koju izvodi Ina Sladić, Mirjana Preis jezikom suvremenog plesa izlaže ideje suvremene neuroznanosti o povezanosti tijela i misli, o tome da tjelesne funkcije utječu na način na koji poimamo svijet te da imaju posljedice koje možemo tek naslutiti.

Premijera će se održati u ponedjeljak, 8. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih s početkom u 19 sati. Slijedi izvedba istoga dana u 21 sat.

Autorica je inspiraciju za projekt našla u pjesmi Dorte Jagić

'Koreografkinja mi je rekla da je do ideje došla nakon nekog mog javnog čitanja i da joj se pjesma svidjela i odlučila je plesno interpretirati. Do sada nikada nije radila koreografije po pjesmi, tako da se meni ovo čini neobično, barem zanimljivo, a sad kako će to izgledati, vidjet ćemo na premijeri!' kazala je Jagić.

Preis, dobitnica brojnih priznanja i nagrada, smatra da svjesnost nije odvojena od tijela nego je upravo čine tjelesne funkcije koje se očituju kao osjećaji te je taj proces nastojala prikazati u novoj predstavi.

'Osjećaji su kompleksan skup postupaka kojima se usklađuje odgovor tijela na vanjske poticaje. U mozgu na neki način postoji tjelesna mapa, ili neuronska mapa tijela, signali se izmjenjuju između tijela i mozga, mozga i okoline. Čitavo tijelo daje odgovor na nastalu situaciju.

Rad tijela za početnike

Tijelo zauzima prostor, posjeduje masu i opire se gravitacijskoj sili. Svako tijelo, bez obzira na karakteristike ima pravo izlagati svoj pokret. Je li dobro održavano tijelo pretpostavka za sreću? Emocije nastaju u tijelu. Nestalni kakvima se čine, naši osjećaji zapravo nastaju u kretnjama naših mišića i pokretima naše utrobe. Štoviše, ti materijalni osjećaji i fizički pokreti, nužni su za proces razmišljanja', objašnjava koreografkinja.

Rad tijela za početnike

Tijelo spava.grebe.
raste.mokri.mršti.siše. sjedi.bljuje.pući.
trepće.liže.čeka.pljuje.
udara.goni.udiše.pucketa.
rumeni.tamni.stoji.kiše.
otvara.savija.zatvara.paluca.
diše.svrbi.polijeva.kotrlja.
probada.stenje.prazni.ježi.miriše.
prlja.krvari.suzi.gruša.
trči.širi.stavlja.dolazi.penje.pušta.
gazi.puši.omata.pleše.kleči.
ustaje.kipti.nadnosi.
oplakuje.tare.ziba.zapinje.
pije.dira.grije.pruža.krije.
suši.slini.sija.troši.rađa.slazi.
krcka.kaplje.grli.jede.grize.
koči.pada.luči.miče.
svlači.klapne. ode.