od 17. do 19. studenoga

Petnaest kratkometražnih filmova na stranicama HAVC-a

17.11.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) organizira program 'H15', kratki igrani online vikend tijekom kojega će gledatelji moći pogledati izbor od 15 kratkometražnih igranih filmova nastalih u proteklih 15 godina, od 17. do 19. studenoga

Kratki igrani online vikend program je koji uključuje 15 kratkometražnih igranih domaćih filmova nastalih u proteklih 15 godina koje će publika moći gledati iz vlastitih domova. Riječ je o radovima različitih autorskih pristupa i tema koji će tijekom nadolazećeg vikenda, od 17. do 19. studenoga, biti dostupni na web stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra www.havc.hr, poručuje se u priopćenju HAVC-a.

Spomenuti program dio je projekta H15 - 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, a održava se neposredno po završetku 21. izdanja Zagreb Film Festivala, kaže se u priopćenju.

Među filmovima koji će se prikazati nalaze se "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića iz 2009., zatim "Teleport Zovko" redatelja Predraga Ličine (2013.), koji prikazuje dogodovštine jedne hrvatske obitelji koja je u lipnju 2048. godine odlučila otići na Vis domaćom teleport-tvrtkom.

Sonja Tarokić autorica je nagrađivanoga filma "Tlo pod nogama" u kojemu glavne uloge tumače Stojan Matavulj i Roko Sikavica. "Zvjerka" je film autorice Daine O. Pusić (2015.), koji je na ZFF-u nagrađen Zlatnim kolicima u programu Kockice.

Film "Piknik" autora Jureta Pavlovića (2015.) dobitnik je prestižne Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film. "Po čovika" Kristine Kumrić (2016.) nastao je u sklopu Nacionalnog projekta Jedna slika iz Domovinskog rata koji su 2013. godine pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja RH, prema kratkoj priči Maje Hrgović.

"Zvir" redatelja Miroslava Sikavice (2016.) nagrađen je posebnim priznanjem 48. izdanja paralelnog canneskog programa '15 dana autora' (Quinzaine des réalisateurs). "U plavetnilo" je nagrađivani kratkometražni film redateljice Antonete Alamat Kusijanović (2017.) nagrađen posebnim priznanjem na Berlinaleu, a osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni igrani film.

"Trešnje", kratkometražni film autorice Dubravke Turić, priča je o odrastanju smještena u Dalmatinsku zagoru u kojoj naizgled bezbrižno ljeto njena malog junaka narušavaju napeti obiteljski odnosi. Leon Lučev 2018. režirao je kratki film "Malo se sjećam tog dana", za koji potpisuje i scenarij.

Hrvatsko-belgijski kratkometražni igrani film "The Stamp" u režiji Lovre Mrđena (2019.) bio je izabran u finale studentskog Oscara u kategoriji stranog igranog filma.

Prikazat će se i filmovi "Sve što dolazi" redatelja Mate Ugrina, o mladoj djevojci koja kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s namjerom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu. Kratkometražni igrani film "Kazneni udarac" Roka Bičeka (2021.) nastao je po motivima iz romana Črna mati zemla Kristiana Novaka.

"Nije zima za komarce" (2022.) zajednički su režirali Klara Šovagović i Josip Lukić. Film je ovjenčan Srcem Sarajeva za najbolji studentski film, a na Zagreb Film Festivalu osvojio je Zlatna kolica u programu Kockice. Kratkometražni film "Snjeguljica" (2022.), redateljski je prvijenac glumice i scenaristice Lane Barić prikazan na pedesetak festivala diljem svijeta.