od 10. do 14. svibnja

Otvorene su prijave za Dane hrvatskog filma, traže se najbolja djela u nekoliko kategorija

09.03.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Dani hrvatskog filma otvorili su prijave za ovogodišnje, 31. izdanje koje će se održati od 10. do 14. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac

Prijave traju do 27. ožujka, a otvorene su u kategorijama: Kratkometražni i srednjometražni igrani film, Dokumentarni film, Animirani film, Eksperimentalni film i Namjenski film (uključuje i glazbeni spot).

S odgodom do 5. travnja iznimno će se primati prijave za one filmove koji su završnoj fazi postprodukcije, uz prethodnu zamolbu producenta za odgodu roka, priopćeno je.

U obzir za selekciju ulaze svi filmovi hrvatskih autora i/ili producenata koji su između dva izdanja Dana hrvatskoga filma premijerno prikazani na nekom od hrvatskih filmskih festivala, u redovnoj distribuciji ili u nekoj drugoj javnoj prigodi te svi oni koji su u istom razdoblju producirani te još nisu javno prikazani.

"Zbog pomicanja festivalskog kalendara od rujna na svibanj te skraćenja uobičajenog vremenskog intervala između dva festivala, ove godine iznimno se mogu prijavljivati i filmovi koji prošle godine zbog nekog razloga nisu bili prijavljeni, a proizvedeni su u 2021. godini", dodaje se.

Filmovi odabrani za službeni natjecateljski program kandidati su za službene nagrade stručnoga žirija i za tradicionalne nagrade "Jelena Rajković” koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja najboljem autoru do 30 godina starosti, za nagradu za etiku i ljudska prava te Zlatnu uljanicu tjednika Glas koncila, za promicanje etičkih vrijednosti na filmu.

Filmovi se prijavljuju na službenim stranicama festivala putem internetskog sustava Hrvatskog filmskog saveza, a rezultati selekcije bit će objavljeni 15. travnja.

Dani hrvatskoga filma predstavljaju, promiču i vrednuju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjometražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma.

Cilj im je i pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti.