rad vojina bakića

Otvorena izložba 'Tišina koja je srušila spomenik', priča o skulpturi u Kamenskoj

11.10.2023 u 10:08

Bionic
Reading

U zagrebačkoj galeriji P21 u utorak navečer otvorena je izložba 'Tišina koja je srušila spomenik' koja govori o skulpturi Vojina Bakića, monumentalnom spomeniku od nehrđajućeg čelika, miniranom u veljači 1992. pored slavonskog sela Kamenske

Izložba je otvorena u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, kako bi podsjetila na društveni kontekst i reakcije medija koji prate nastanak i nestanak skulpture Vojina Bakića 'Spomenik pobjedi naroda Slavonije'.

Podignut je 1968. godine, a razvaljen do temelja 1992. godine. Slovio je kao jedno od najvažnijih djela hrvatske umjetnosti dvadesetog stoljeća. U procesu nastanka te skulpture su, osim kipara Bakića i arhitekta Josipa Seissela, sudjelovali i inženjeri zagrebačkog Brodarskog instituta i beogradskog Vazduhoplovnog instituta, a njezinu je izgradnju omogućio samodoprinos naroda Slavonije.

Spomenik je posljednjeg dana rujna ove godine virtualno obnovljen putem multimedijalne instalacije za koju je zaslužan umjetnik Sandro Đukić. Za sve koji nisu mogli prisustvovati događaju u Kamenskoj, organizirana je izložba u zagrebačkoj galeriji P21 u Preradovićevoj ulici.

'S jedne strane je obnovljena vrhunska umjetnost, a s druge strane su u novom kontekstu, s novim jezikom, obnovljene društvene i političke vrijednosti u čiju slavu je Bakić dizao svoje spomenike. Ne u slavu vlasti, nego u slavu onih koji su se borili za vrijednosti jednakosti, slobode i međusobnog bratstva', rekao je Milorad Pupovac, autor koncepta projekta 'Tišina koja je srušila spomenik'.

Pupovac je izrazio uvjerenost da bi i Vojin Bakić bio ponosan na umjetnički tim koji je radio na ovom poslu.

U periodu od 19. do 21. veljače 1992. skulptura je minirana devet puta. Uz jedan od njezinih rijetkih preostalih fragmenata, djelić reflektirajućeg nehrđajućeg čelika, bit će izložene fotografije srušenog spomenika i dokumenti poput onog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskoj prognozi za 21. veljače 1992.

Naime, tog su dana mediji objavili da je jak vjetar srušio spomenik, a DHMZ svjedoči da je tada puhao vjetar koji se po Beaufortovoj ljestvici naziva 'Tišina'. Zbog toga se i izložba zove 'Tišina koje je srušila spomenik'

'Izložba predstavlja jednu cjelinu, zajedno s raspravom o Bakićevu djelu. Ona je istovremeno pokazatelj kako se jedna umjetnost pretvara u drugu, kako iz jednog umjetničkog izričaja progovara drugi umjetnički izričaj koji ima drugačiju jezik, boju i tehniku", rekao je Pupovac.