umjetnički paviljon

Klasja Habjan i Sanja Bistričić Srića predstavljaju rad 'Nadogradnja'

10.10.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Otvorenje će se održati 13. listopada u 18 sati s južne strane Umjetničkog paviljona, a druženje će upotpuniti DJ niniva

Umjetnički paviljon fokalno je mjesto kulture u samom središtu grada Zagreba, trenutno zatvoreno za javnost, što je realnost velikog broja ustanova u kulturi ovoga gradu. U sklopu 125. godina Umjetničkog paviljona, programa 'Slučaj Paviljon' i Artupunktura TZGZ predstavit će se rad Klasje Habjan 'Nadogradnja'

Projekt 'Slučaj Paviljon' također uspostavlja koordinate brige i mapiranja novih vizija za prostor kroz alate umjetničke produkcije. Surađujući s vizualnim umjetnicima, arhitektima, teoretičarima i dizajnerima uzete su u obzir estetske, ali i kulturološke karakteristike samog prostora Paviljona, njegova povijest, arhitektura i semantika identiteta, a sve s ciljem osmišljavanja smjernica daljnjeg rada u specifičnom kontekstu obnove grada. Senzorni, afektivni podaci, registri emocija, gradnja novog znanja, razbijanje monolitnih kolektivnih predodžbi u samom je fokusu ovog programa.

Nadogradnja, digitalni crteži i kolaži Klasje Habjan umetnuti u dokumentarne fotografije aktualnog interijera Umjetničkog paviljona, koje je snimila Sanja Bistričić Srića, unose drugu dimenziju gledanja na izložbeni prostor trenutno nedostupan publici, a uz koje ga izložbeno djelovanje nedvojbeno veže mnoštvo osobnih sjećanja. Otvarajući novi prostor interpretacije odnosa živog i neživog, stvarnog i zamišljenog, pristupačnog i hermetičnog, izlagački potencijal ovog prostora prema riječima Klasje Habjan time ne samo opstaje, već cvjeta; 'u njemu zamišljeno pozira djevojka, slike se međusobno dotiču, divlje životinje lutaju...'

Ciljano predstavljene na ceradi i građevinskoj ogradi koje trenutno čine vizualni pejzaž našeg grada, grafike Klasje Habjan otvaraju prostor eksperimenata i novih naracija za grad. Vizualno jednostavne, stilski minimalističke, a sadržajno pozitivne i ponekad duhovite lako mogu uvjeriti promatrača da se u Paviljonu uz ozbiljne radove odvija i nepredvidiva imaginarna umjetnička igra. Time se javni prostor sinergizira s umjetničkim, simboličnim porukama, a ciljanim i slučajnim prolaznicima signalizira - I dalje smo tu!

Nadogradnju prate i tri radionice za djecu uzrasta od 6 do 11 godina u suradnji s Gradskom knjižnicom. Prvu radionicu u subotu 14.10. 2023. u trajanju od 10 do 12 sati vodit će autorica, Klasja Habjan i kustosica Umjetničkog paviljona, Ivana Meštrov, dok će sljedeće (21.10. od 10 do 12 sati i 26.10. od 12 do 14 sati za osnovnoškolsku djecu) voditi muzejska pedagoginja, Irma Besednik. Radionice započinju uz sjeverno pročelje Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Trg kralja Tomislava 22 te se nastavljaju na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, Trg Ante Starčevića 6.

Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je na Studiju dizajna (Zagreb, 2016.), smjer vizualne komunikacije, s magna cum laude i godišnjom nagradom za samoinicirani projekt Od(blok)iraj, blok za crtanje, pisanje i istraživanje. Uvrštena je među deset hrvatskih ilustratora čiji se rad prezentirao putem kataloga 'Illustrators from Croatia' / 'Illustrateurs de Croatie' (Mala Zvona, Zagreb, 2020.) na međunarodnim sajmovima knjiga. Sklonost ilustriranju vlastitih priča (ili obrnuto, pisanju prema grafičkim predlošcima) obilježava njene samostalne izložbe. Izložba 'Crtice' u Galeriji Šira (Zagreb, 2019.), uključivala je oba medija; grafike nastale tehnikom monotipije izložene su zajedno sa uparenom prozom ili poezijom. Godinu kasnije, objavila je istoimenu zbirku kratkih priča i pjesama 'Crtice' u izdanju Petikata.

Jednu priču, ispričanu i kroz sedam kolaža, izložila je u Galeriji Rigo (Novigrad, 2020.), pod nazivom 'Napokon netko!'. Strip 'Duh Bauhausa' (MSU, Zagreb, 2020.), Klasjina je druga knjiga koja također objedinjuje ilustraciju, pisanje i dizajn. U istoj tematici, ilustrirala je set igraćih karata 'Bauhaus oko tebe' ('Bauhaus Around You', 2021.) za Form Function Studio i Goethe-Institut u Washingtonu. Klasja je ilustrirala i slikovnicu 'Piccola con piccolo', autora Brune Mezića (Mala Zvona, Zagreb, 2021.). U suradnji sa Zitom Nakić vodi dizajnerski studio klasja&zita koji često djeluje na području kulture i sudjeluje u brojnim grupnim izložbama sa publikacijama, plakatima i vizualnim identitetima.

Sanja Bistričić Srića (Zadar, 1982.) multimedijalna je umjetnica, fotografkinja i snimateljica. Kroz svoju umjetničku praksu, koja se nerijetko bavi osobnim temama, Bistričić kolažira i dekonstruira zvuk, tekst i sliku, koristi film, video i foto medij te instalacijske forme, istražuje doku-fikcijske žanrove. Nakon završetka studija agronomije na zagrebačkom Sveučilištu, magistrirala je film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2020). Izlagala je u Muzeju suvremene umjetnosti (Zagreb, 2021.), Muzeju za umjetnost i obrt (Zagreb, 2012.), UK Parobrod (Beograd, 2014.), Galeriji Prozori (Zagreb, 2022.), Galeriji Flora (Dubrovnik, 2022.). Njezine modne i dokumentarne fotografije objavljene su u brojnim hrvatskim i međunarodnim tiskanim i online publikacijama (Elle, Storybook, Vice Italia, Nakid magazine, Interview itd.), a kao snimateljica sudjelovala je u brojnim filmskim, izložbenim i modnim projektima. Suosnivačica je i članica multidisciplinarnog kolektiva RA’AH usmjerenog ka istraživanju i preklapanju mode i vizualne umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.