U GALERIJI KRANJČAR

Otvorena izložba fotografija Vjekoslava Skledara 'Ja sam snaga'

12.04.2023 u 21:15

  • +13

Izložba 'Ja sam snaga' fotografa Vjekoslava Skledara i udruge Nismo same

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Izložba fotografa Vjekoslava Skledara 'Ja sam snaga', koja se bavi destigmatizacijom onkoloških pacijentica kroz fotografije/portrete i priče deset žena oboljelih od raka dojke, otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar

Izložbu je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je istaknula da na izloženim fotografijama ne vidi ništa tužno. 'Vidim samo puno vjere u život, puno snage i životne radosti', rekla je dodavši kako smatra da fotografije šalju poruku svima, a u prvom redu onima koji se suoče s tako teškom bolesti, te članovima obitelji.

Naglasila je da se ne bi smjelo predugo čekati s pokazivanjem takvih osmjeha jer su oni korak prema izlječenju i pobjedi nad bolesti.

Fotograf Skledar, smatra ministrica, velikom emocijom i sućutnošću fotografirao je hrabre žene te pridonio zajedničkoj borbi za destigmatizaciju onkoloških bolesnika.

Predsjednica Udruge 'Nismo same' Ivana Kalogjera istaknula je da još uvijek živimo u društvu koje voli jako stigmatizirati i nije empatično onoliko koliko bismo htjeli.

Smatra da snaga i hrabrost fotografiranih žena može biti putokaz ženama koje će se u budućnosti naći u sličnim situacijama.

Autor izložbe Vjekoslav Skledar zahvalio je snimljenim ženama što su mu dopustile da vidi njihovu ranjivost, ali i snagu koju imaju.

Sve emocije koje se vide na fotografijama autentične su i nastale bez poticaja, napomenuo je.

Otvorenju izložbe nazočile su i fotografirane žene.

Izložba je dio borbe onkoloških bolesnika koji ostaju bez kose protiv stigmatizacije u svijetu s čime su se morali suočiti. To ujedno prva izložba udruge 'Nismo same', a glavni cilj je utjecati na okruženje i potaknuti promjenu percepcije javnosti prema bolesti od koje obolijeva sve veći broj mladih žena.

Otvaranje izložbe 'Ja sam snaga' Vjekoslava Skledara Izvor: Društvene mreže / Autor: HINA multimedija