'Pogled – Slavonija, Baranja i Srijem'

Otvorena izložba fotografija i predstavljena fotomonografija Marka Mrkonjića

21.11.2022 u 22:00

Bionic
Reading

U Arheološkom muzeju u Osijeku u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija osječkog fotografa i fotoreportera Marka Mrkonjića pod nazivom 'Pogled – Slavonija, Baranja i Srijem'

'Želio sam prikazati Slavoniju iz neke druge perspektive, iz zraka kako bi još bolje promovirao ovaj prekrasan prostor', istaknuo je Mrkonjić.

Većina je fotografija snimljena u proteklih deset mjeseci na prostoru od Iloka do Papuka dok je dio upotpunjen i fotografijama iz njegove bogate arhivske građe.

Ujedno je predstavljena i istoimena fotomonografija u kojoj se nalazi stotinu fotografija iz istog opusa. Fotomonografija predstavlja zbirku pogleda na Slavoniju, njezine resurse, prirodno bogatstvo, arhitekturu i ostavštinu nekih drugih vremena, a svojim tekstovima upotpunio ju je osječki novinar Nikola Patković.

Otvorenju izložbe i predstavljanju fotomonografije nazočio je i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji je ocijenio kako se radi o prekrasnoj promociji istoka Hrvatske.

Zahvaljujemo Marku na ovim prekrasnim fotografijama koje Slavoniju prikazuju u najljepšem moguće svijetlu, kazao je Lukić.

  • +4
Promocija monografije i izložba fotografija Marka Mrkonjića Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Marko Mrkonjić rođen je 1982. godine u Osijeku i dugogodišnji je suradnik gotovo svih dnevnih novina, agencija i portala. Ovo mu je treća samostalna izložba, a sudjelovao je i na projektu izrade fotomonografije za Hrvatske ceste te u pripremi fotografija za izradu udžbenika za 3. i 4. razrede u izdanju Školske knjige.

Na izložbi su predstavljene 22 fotografije od čega je pet panoramskih veličine 200 puta 70 centimetara. Postav će se u Arheološkom muzeju moći pogledati sljedećih deset dana.