STALNO NA UDARU

Oliver Frljić protiv sebe ujedinio vjernike i reformirane komuniste! 'To je nadišlo sva moja očekivanja'

21.05.2018 u 12:29

Bionic
Reading

Kazališna predstava Olivera Frljića 'Naše nasilje, vaše nasilje' izazvala je veliku pažnju u Češkoj, u kojoj su uoči izvedbe najavljene za 26. svibnja tamošnji kršćanski aktivisti zatražili da se povuče s programa međunarodnog festivala Kazališni svijet Brno. Uz njih su u prosvjedu, prema informacijama koje nam je potvrdio Frljić, i reformirani komunisti

Prije otprilike godinu dana kazališna predstava Olivera Frljića 'Naše nasilje, vaše nasilje' na Marulićevim danima u Splitu dočekana je prosvjedima desno orijentiranih stranaka, a osudi predstave pridružio se i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, zaprijetivši oduzimanjem potpore tom festivalu. Zbog te predstave, osim u Splitu, pobunili su se konzervativci u Poljskoj još 2016., a burno je bilo i u Sarajevu kada je festival MESS odlučio otkazati javno prikazivanje. Zanimljivo je da je ista predstava igrala u Beču i Berlinu, no takve reakcije su izostale, o čemu je tportal ranije pisao.

Sedam pitanja o Frljićevoj predstavi koja je naciju digla na noge

I u ovom, češkom slučaju pobunjenima ponajviše smeta prizor u kojem muslimanka vadi zastavu (zastavu one zemlje u kojoj se izvodi predstava) iz vagine, nakon čega je siluje Isus Krist.

'Brno neshvatljivo pokušava biti otočić neispravno shvaćene slobode, kao nekakvog bezgraničnog liberalizma kada se pod maskom slobode govora odbija intervencija protiv perverzne predstave za koju više sloboda govora ne važi', napisali su kršćanski aktivisti u otvorenom pismu upućenom festivalu u Brnu koji ovih dana ugošćuje Frljićevu predstavu, a na dan izvedbe najavili su miran prosvjed. Uprava festivala ni ne pomišlja skinuti njegovu predstavu s repertoara.

Veliki intervju za tportal >>>Oliver Frljić obračunao se sa svima, a najgore je prošao Hasanbegović: On bi Titu trebao dići spomenik!

Oliver Frljić, već dobrano navikao na slične reakcije vjerskih aktivista i konzervativnih političkih opcija, za tportal je povodom prosvjeda u Češkoj izjavio da reakcije na njegovu predstavu u Brnu pokazuju kako nijedna zemlja u ovom trenutku nije otok pred valom fašizacije koji plavi Europu, pa ni ateistička Češka.

'Ukoliko su točne informacije koje imam - da je, naime, moja predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' u osudi i pokušaju zabrane prikazivanja u ovoj zemlji združila tako širok ideološki spektar koji, uz tradicionalno mi nesklone katotalibane te različitu kriptofašističku žgadiju, uključuje reformiranu Komunističku stranku, mogu samo reći da je to nadišlo sva moja očekivanja. Naime, ona jest rađena s ciljem da polarizira društvo oko tema kao što su recentna izbjeglička kriza, ksenofobija, rodna diskriminacija, islamofobija, kolonijalna povijest Europe i globalna strukturalna nejednakost kao najznačajnija tekovina te povijesti, ali da na nju kidišu i oni kojima bi politički program trebao biti borba za socijalnu jednakost i pravdu te emancipacija svih onih koji su u bilo kojem kontekstu manjina - tome se ipak nisam nadao. To međutim pokazuje tradicionalne limite mišljenja i konzervativnu prirodu dijela onih koji su kroz povijest u više navrata prisvajali ime 'komunizma'. I članovi češke Komunističke stanke (inače, puni naziv Komunistická strana Čech a Moravy), kao i njihovi dojučerašnje ideološke kolege, a današnji članovi HDZ-a (dojučerašnji članovi SKH), a isto tako ni ništa manje ideološkom konvertitstvu skloni članovi poljske partije Pravo i pravda, trebali bi shvatiti da je vrijeme političkog diktata u umjetnosti odavno prošlo. Ali njihove navike, ispod kojeg god se političkog šinjela skrivale, očigledno nisu', izjavio je Frljić za tportal.

  • +7
Oliver Frljić - intervju za tportal Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić