dobitnik tportalove nagrade

Odlična Novakova 'Črna mati zemla' ponovo izlazi, a ima i novu naslovnicu

06.03.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon što je posljednji roman hvaljenog autora 'Ciganin, ali najljepši' krajem prošle godine objavljen u izdanju naklade OceanMore, isti nakladnik objavljuje i novo izdanje njegove nagrađene knjige 'Črna mati zemla' kojom je osvojio tportalovu književnu nagradu za roman godine

Naklada OceanMore uskoro objavljuje roman 'Črna mati zemla' međimurskog autora Kristiana Novaka, djelo koje je već doživjelo nekoliko stranih izdanja, osvojilo tportalovu književnu nagradu roman@tportal.hr za najbolji roman godine, a kazališna i filmska adaptacija su u tijeku. Krajem prošle godine OcenMore izdao je treći Novakov naslov 'Ciganin, ali najljepši' koje je dobio niz pohvala i pozitivnih kritika, a kritiku Katarine Luketić objavljenu na tportalu možete pročitati na ovom linku.

'Črna mati zemla' roman je o uspješnom mladom piscu Matiji Dolenčecu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući svoju , do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Roman o osobnom putovanju iz osvijetljenog, otuđenog, neobaveznog i urbanog u tamno, blisko i ruralno.

Prvog travnja održat će se premijera predstave 'Črna mati zemla' u ZeKaeM-u, u režiji Dore Ruždjak Podolski i dramatizaciji Tomislava Zajeca. Novak je istaknuo kako njegovo djelo pretočeno na kazališne daske neće biti prepričan roman, već donosi nova pitanja, a time i nove vrijednosti.

'Črna mati zemla meni kao autoru dramatizacije bio je velik izazov jer je riječ o izuzetnom, kultnom romanu, a prvi izlazak romana u prostor adaptacije nosi težinu praizvedbe. Ovaj predložak prati priču od hipsterskog Zagreba, vrijeme osamdesetih i devedesetih u Međimurju s fokalizacijom na lik koji nosi duboku traumu, a cijelo djelo otvara i teme pedofilije, odnosa s Crkvom, bullyinga…', poručio je Tomislav Zajec.

Redatelj filmske adaptacije romana 'Črna mati zemla' bit će 32-godišnji nagrađivani slovenski redatelj Rok Biček.