24. - 26. studenog

Objavljena selekcija 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

13.11.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Objavljena je selekcija za 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati od 24. do 26. studenoga u Zagrebu

Za Reviju, koja će se održati u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Autorskog studija – fotografija, film, video, bilo je prijavljeno ukupno 138 filmova, a u program je uvršteno devet igranih filmova, devet dokumentarnih filmova, devet eksperimentalnih filmova i tri animirana filma.

Selektori su producent Vedran Šuvar, akademska filmska redateljica i montažerka Judita Gamulin i filmski kritičar Silvestar Mileta.

Po njihovim riječima, u ovogodišnjoj produkciji primijetili su snažan pomak prema narativnom filmu i odabrali autentične, iznenađujuće i u najvećoj mjeri izvanredno odglumljene radove bogate atmosfere koji sadrže različite vrste pomaka - vrijedne priloge demontaži još uvijek prisutnog stereotipa o neuvjerljivosti i nedinamičnosti domaćeg dramskog filma.

'Pored radova suviše sklonih manirizmu i imitaciji trendova (što je naročito pogodilo dokumentarnu produkciju) te motiviranih vanjskim, namjesto unutarnjim, osobnim i iskrenim umjetničkim potrebama, kao i pored onih koji su načas zaboravili na etičnost umjetničkog stvaranja, autentični su filmovi svih rodova zasjali još više', izjavili su.

Žiriranje na Reviji je javno i održat će se 26. studenoga u Zagrebu, a moći će se pratiti i online.

Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Centralno je okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma i uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

Popis selektiranih filmova dostupan je ovdje.