Najčitanija knjiga u Italiji 2022. godine

Novo iz Frakture: Paolo Giordano, Tasmanija

17.03.2024 u 10:45

Bionic
Reading

Najčitanija knjiga u Italiji 2022. godine, roman Tasmanija talijanskog hit-autora Paola Giordana, koji je objavila nakladnička kuća Fraktura u prijevodu Dragane Vulić Budanko, vodi te kroz vatru suvremenog svijeta, globalnih kriza i otuđenosti, u bolje sutra

Paolo Giordano postao je međunarodni fenomen s 25 godina romanom prvijencem Samoća primarnih brojeva, prevedenim na više od 40 jezika i nagrađenim najvažnijim talijanskim književnim nagradama Premio Strega i Premio Campiello. Tijekom pandemije COVID-19, koja je posebno pogodila Italiju, napisao je prvu knjigu o koroni, virusu koji je istovremeno podijelio i ujedinio čovječanstvo., stoji u priopćenju.

Tasmaniju nazivaju rajskim otočjem zbog raskošne prirode, čistog zraka i pitke kišnice koja se flašira i prodaje. U romanu Paola Giordana Tasmanija je mnogo više – mjesto spasa za čovječanstvo i novi početak za glavne junake, iznurene intimnim krizama.

Kad u studenom 2015. skupina terorista počini masakr u pariškoj dvorani Bataclan na koncertu grupe Eagles of Death Metal, svijet staje. U toj atmosferi zatječemo Paola, fizičara i pisca, koji od bračnih problema bježi na konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskoj krizi. Tu su i briljantni Giulio, Paolov prijatelj s fakulteta, i tajnoviti Novelli, nova zvijezda među fizičarima, čije se priče zahuktavaju paralelno s Paolovom, u svijetu koji se nalazi na najvećoj prekretnici dosad.

Tasmanija je užarena priča ispisana hladnim, tehnički savršenim rečenicama u kojima kuca srce znanosti. Blistavosti romana pridonosi i studija gorućih pitanja našeg vremena – od klimatskih promjena i terorizma do položaja žena i promjene spola.