PORAŽAVAJUĆE KRITIKE

Nova verzija 'Ben-Hura' najveći komercijalni krah ljeta

26.08.2016 u 08:56

Bionic
Reading

Nova verzija holivudskog klasika ‘Ben-Hura’ ispostavlja se kao jedan od najvećih komercijalnih krahova ljetne kino sezone. Produkcija koja je koštala 100 milijuna dolara tijekom prvog vikenda prikazivanja u američkim kinima zaradila je tek 11 milijuna te dobila i poražavajuće kritike

Dva filma dijele prvo mjesto po broju dobivenih Oscara - čak 11 - a to su ‘Titanik’, hit Jamesa Camerona iz 1997. godine, te biblijski ep Williama Wylera ‘Ben-Hur’, u kojemu je naslovnu ulogu tumačio Charlton Heston, tada jedna od najvećih zvijezda Hollywooda. Wylerov ‘Ben-Hur’ zapravo je remake istoimenog filma iz ere nijemog filma, snimljen po romanu Lewa Wallacea iz 1880. godine, pa ideja remakea filma koji je i sam remake i nije tako problematična.

No holivudski studiji Paramount i MGM su za nasljednika cijenjenog Wylera na poziciji režisera angažirali ne baš uglednog Timura Bekmambetova, čiji je prethodni uradak bio loše primljeni ‘Abraham Lincoln, lovac na vampire’. Nisu se baš potrudili ni oko glavnih uloga, pa Judu Ben-Hura glumi nepoznati Jack Huston, a njegova glavnog antagonista Mesalu podjednaklo nepoznati Toby Kebbell. Kritičari su sasjekli film te na stranici koja agregira filmske kritike Rotten Tomatoes novi ‘Ben-Hur’ ima tek 29 od mogućih 100 posto.

Producenti su film naročito reklamirali religioznoj publici, ali to nije bilo dovoljno za više od 11 milijuna dolara zarade u prvom vikendu prikazivanja. S obzirom na budžet od 100 milijuna, samo bi čudo moglo ovu verziju ‘Ben-Hura’ učiniti profitabilnom, a Oscare nitko ne spominje.