nakon francuske slijedi ljubljana i beč

Nova predstava Matije Ferlina 'Sad Sam Matthäus' premijerno u Parizu

24.05.2021 u 21:35

Bionic
Reading

Nova predstava Matije Ferlina 'Sad Sam Matthäus', nakon hrvatske pretpremijere 9. lipnja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, europsku će premijeru imati u Centre national de la danse u Parizu 23. lipnja, nakon čega slijede izvedbe u Ljubljani te na Wiener Festwochenu u Beču

Koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlin sa suradnicima posljednjih tjedana boravi u Mediteranskom plesnom centru Svetvinčenat te Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula pripremajući novu predstavu 'Sad Sam Matthäus'.

Kako se ističe u najavi, nakon niza uspješnih predstava objedinjenih naslovom "Sad Sam", Matija Ferlin u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom ovim komadom nastavlja scensko istraživanje odnosa koreografije, teksta, narativa i performansa, ulazeći ovoga puta u dijalog s monumentalnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha 'Muka po Mateju' (Matthäus-Passion).

Riječima redatelja, pasija je metafizičko i filozofsko ishodište koje mu pomaže da pokuša razumjeti što se događa ovom našem vremenu te, s druge strane, materijal kojim se vraća sebi, intimnom preispitivanju muke, njezinih narativa, iskustava, strahova.

'Kao koreografu čije tijelo osjeća posljedicu iscrpljivanja kroz izvedbu, važno mi je istražiti što se događa s tijelom koje više ne može ono što se od njega traži. Osim toga, ima nečeg lucidnog u Bachovom pokušaju da opjeva muku, i jednako tako postoji nešto krajnje rizično i nepredvidivo u mom vlastitom pokušaju da izvedem solo na Bachovu pasiju, solo o sebi, svojima, vremenu i muci. Svjestan sam da je ova predstava niz rizika, niz nemogućnosti, niz izazova. Mislim da su upravo takvi pokušaji vrijedni umjetničkog istraživanja i rada', kazao je Ferlin.

Predstava 'Sad Sam Matthäus' osmišljena je kao izvedba za jednog izvođača, koja u svojoj hibridnosti inscenacije uspostavlja odnos između glazbenog i performativnog, plesnog i kazališnog, kanonskog i osobnog.

Kroz glazbenu i narativnu strukturu muke, ali i kroz osobne narative i metafizička razmatranja koja prate usmenu povijest Ferlinove obitelji, predstava produbljuje teme smrti, patnje, iskušenja, tjelesnosti, odnosa pojedinca i društva, izdaje i oprosta. Širokim simboličkim korpusom koje ovi narativi uspostavljaju briše se granica između vjerojatnog i nemogućeg, racionalnog i intuitivnog, izmišljenog i stvarnog.

'Pasiju je danas moguće čitati i razumjeti kao univerzalni habitus vremena. Ona je povezujuće stanje, prepoznatljivi znak, simbol na koji se nadovezuje nada svijeta stara dvije tisuće godina', stoji u najavi.

Predstava će se publici pretpremijerno predstaviti 9. lipnja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, nakon čega 23. i 24. lipnja slijede premijera i izvedba u CND Centre national de la danse u sklopu festivala Camping u Parizu.

Turneja se nastavlja 29. i 30. lipnja izvedbama u Staroj mestnoj Elektrarni u Ljubljani u organizaciji slovenskog producenta Emanata te u suradnji s Bunkerom, dok će se izvedbe u Austriji održati od 9. do 11. srpnja u Jugendstiltheater-u am Steinhof u sklopu festivala Wiener Festwochen u Beču, po čijoj je narudžbi predstava i nastala.

Matija Ferlin autor je niza uspješnih predstava poput 'Sad Sam Lucky', 'Sad Sam Almost 6', 'Nastup', 'Mi smo kraljevi a ne ljudi', 'Staging a Play: Antigone', 'Staging a Play: A Glass Menagerie', 'Staging a Play: Tartuffe', s kojima je ostvario niz zapaženih međunarodnih gostovanja i nagrada.

Predstava 'Sad Sam Matthäus' realizira se u produkciji Emanata (SI) i Matije Ferlina, koprodukciji Wiener Festwochena (AT), CND Centre national de la danse (FR), Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula (HR) te s partnerima Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (HR) i Bunker - Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana (SI). Projekt su podržali Zagrebačko kazalište mladih (HR), Grad Pula (HR), Grad Zagreb (HR), Ministarstvo za kulturo RS (SI) i Mestna občina Ljubljana (SI).