intervju

Kipar Nikola Vrljić otkriva nam detalje o svojoj posljednjoj izložbi u Trotoaru

03.10.2023 u 13:03

Bionic
Reading

U četvrtoj epizodi nove sezone 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo kipara Nikolu Vrljića, umjetnika koji je do sada održao preko 20 samostalnih izložaba, među kojima se sjećamo njegove 'Opsade Oza' u Galeriji Bačva HDLU-a u 2021. godini, kao i izložbe 'Odbjegli' u Studiju Moderne Galerije Josip Račić u Zagrebu

Vrljić je u Galeriji Trotoar u rujnu otvorio novu samostalnu izložbu 'Uzmi sve što ti život pruža 2', kojom nastavlja svoju potragu za drugačijom stvarnošću; predstavlja nam provokativan, neodoljivo privlačan i duhovit nastavak života. Nakon što je u izložbenu arenu izveo skupinu cirkusanata na rubu groteske ('Cirkus!', 2014.), zatim sfinge koje pokušavaju pobjeći od svog nasljeđa i unaprijed zadane sudbine ('Odbjegli', 2018.), a potom i neobičnu zajednicu Oza, predimenzioniranog raka, bombardera, sirenu i ostale ('Opsada Oza', 2021.), umjetnik nam sada nudi zagrobni serijal.

Izložba objedinjuje tridesetak radova, skulpture (u keramici, bronci i aluminiju) i crteže (u akvarelu i tušu), a može se pogledati do 11. studenoga 2023.

S Vrljićem u novoj "Crnoj rupi" razgovaramo o njegovoj posljednjoj izložbi, kiparstvu, slikarstvu, tržištu umjetnina i umjetnosti općenito.

Trotoar, galerija suvremene umjetnosti otvorena u svibnju 2023. godine, novo je zagrebačko mjesto za izložbe, susrete i otkrivanje suvremene umjetničke scene.

Radno vrijeme je od srijede do petka od 11 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati, i po dogovoru.