POTRESNI MATERIJALI

Nikad prije viđene snimke konclogora iz Hitchcockove radionice

21.04.2015 u 12:32

Bionic
Reading

Britanski Imperial War Museum prikazuje dokumentarne snimke strahota nacističkih koncentracijskih logora, snimljene odmah nakon kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine, na kojima je kao savjetnik radio i Alfred Hitchcock. Nakon 70 godina će potresne snimke biti prikazane široj publici s obzirom na to da je film dovršen nikad prije korištenim materijalima

Britanski filmski institut BFI ovih će dana prikazati prvi put dovršen film od dokumentarnih materijala snimljenih u projektu savezničke vojske 'Factual Survey', čiji je zadatak bio dokumentirati užase nacističkog režima, između ostaloga i konclogora u koji su poslani snimatelji odmah nakon završetka rata, u nekim slučajevima i prije toga.

Ideja je bila svijetu prikazati sve strahote zločinačkog režima Adolfa Hitlera, a o ozbiljnosti projekta svjedoči i da je kao savjetnik doveden Alfred Hitchcock koji je najmanje mjesec dana pregledavao grube materijale i predlagao na koji način sve posložiti u koherentnu cjelinu. Nedavno je o tome snimljen dokumentarni film 'Night Will Fall', u kojemu se opisuje i kako je dokumentarni materijal praktički bunkeriran iz političkih razloga.

Restauracije dokumentarnih snimaka iz 1945. prihvatio se tim predvođen stručnjakom Tobyjem Haggithom, inače višim kustosom u Imperial War Museumu. Snimanje konclogora naručio je Vrhovni stožer, a taj je zadatak dobio producent Sydney Bernstein. Film je sada konačno dovršen pod naslovom 'German Concentration Camps Factual Survey' i počeo se prikazivati u Londonu.


Hitchock je dao ključne savjete o tome kako posložiti cijeli film, rekao je kustos Toby Haggith za Guardian koji dodaje da je majstor suspensa napisao i prvi sinopsis za dokumentarni film. Film započinje u konclogoru Bergen-Belsen 15. svibnja 1945., a nakon toga se ide na istok prema užasima Auschwitza i Majdaneka, kojima sve kulminira. U završenoj verziji zadržan je i originalni tekst voiceovera koji je napisao budući ministar Richard Crossman, u kojemu su doduše ispravljene neke faktualne pogreške.

Ipak, ono što se može vidjeti u filmu 'German Concentration Camps Factual Survey' toliko je potresno i užasavajuće, da autori upozoravaju kako bi svaku projekciju trebala slijediti diskusija s publikom.

German Concentration Camp Factual Survey