'COMPLICIT'

Ne biste vjerovali, no Scarlett Johannson zaslužna je za najpopularniju riječ godine

28.11.2017 u 11:47

Bionic
Reading

Popularni elektronički rječnik Dictionary.com objavio je da je riječ godine 'complicit', pridjev od imenice 'suučesnik' ili 'sudionik', koji popularnost duguje, među ostalim, Ivanki Trump i skeču u kojem joj se ruga glumica Scarlett Johansson

Leksikografkinja s portala Dictionary.com Jane Solomon rekla je da se broj upita za značenje riječi complicit ove godine povećao za 300 posto zahvaljujući raznim događajima, od politike do prirodnih katastrofa, piše The Guardian.

Prvi od tri skoka u broju upita zabilježen je 12. ožujka, dan nakon što je u emisiji 'Saturday Night Live' glumica Scarlett Johansson glumila kćerku predsjednika SAD-a Ivanku Trump kako reklamira parfem 'Complicit'.

Interes je porastao opet u travnju, nakon što je kćerka Donalda Trumpa u intervjuu za CBS rekla da ne zna 'što znači biti suučesnik'.

Republikanski senator iz Arizone Jeff Flake u listopadu je ponovno pobudio interes kad je najavio da se više neće kandidirati. Tada je poručio Trumpu: 'Imam djecu i unuke kojima odgovaram, tako da, gospodine predsjedniče, ne želim biti suučesnik.'

Leksikografkinja Solomon rekla je da je još nekoliko velikih događaja doprinijelo interesu za riječ suučesnik, kao što su najnovija američka ovisnička epidemija i seksualni skandali koji su se intenzivirali poslije optužbi više glumica da ih je producent Harvey Weinstein seksualno uznemiravao i napadao. Skandal se iz Hollywooda prelio na druge oblasti u kojima su muškarci na položajima optuženi za seksualna uznemiravanja, što je doprinijelo pitanjima tko je znao za to, tko je pomagao i što znači šutjeti u takvim okolnostima.

Neke od drugih ovogodišnjih popularnih riječi su intersex (interspolnost, interseksualnost) i totality, tj. totalitet, za kojom je interes porastao u vrijeme potpune pomrčine Sunca u kolovozu.