U LISINSKOM

Nastup urnebesnog dvojca koji spaja klasiku i humor

26.04.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Velika dvorana Lisinskog 5. svibnja 2013. ugostit će 'A Little Nightmare Music', unikatan show u izvedbi dvojice izvrsnih glazbenika, dugogodišnjih suradnika Alekseya Igudesman i Richarda Hyung-ki Jooa, koji su osvojili svijet svojim jedinstvenim i urnebesnim predstavama koje spajaju komediju s klasičnom glazbom i popularnom kulturom

Spojivši klasiku s humorom stvorili su izniman i nadasve smiješan show koji pokazuje klasičnu glazbu na posve drugačiji način. U njihovoj točki možete čuti izvedbu 'I Will Survive' s 'Ticket to Ride' u kombinaciji s Mozartom. Veliki uspjeh postižu kod strane kritike i publike nakon svjetske premijere na prestižnom 'Viennas Musikvereinu' 2004. godine, otkada jedva da prestaju koncertirati diljem svijeta. I dok se jednima diže kosa na glavi od samog spomena popularne i klasične glazbe, očito da je drugima tek to - prava stvar.

Uz turneje na kojima izvode A Little Nightmare Music / Malu noćnomornu muziku, izvode i BIG Nightmare Music / VELIKU noćnomornu glazbu, sa simfonijskim orkestrima te na sveučilištima i glazbenim školama diljem svijeta vode radionice '8 do 88 – glazbeno obrazovanje za djecu svih uzrasta', na kojima polaznici stječu samopouzdanje i inspiraciju za napredak vlastitim glazbenim putovanjima.

Njihovi nastupi su na stranici YouTube do sada pregledani više od 28 milijuna puta, a u mnogim zemljama nastupali su uživo na televiziji. Jednako su spremni za izvedbe u koncertnim dvoranama kao i na stadionima, pred 18.000 ljudi, a njihov zajednički san je učiniti klasičnu glazbu dostupnom široj i mlađoj publici.

Neke od najvećih zvijezda klasične glazbe, kao što su Emanuel Ax, Joshua Bell, Janine Jansen, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Viktoria Mullova i Julian Rachlin, pridružile su im se u otkačenim glazbenim skečevima; Aleksey i Hyung-ki u više su navrata za UNICEF surađivali i s glumcima Johnom Malkovichem i nekadašnjim Jamesom Bondom - Rogerom Mooreom.

Nastupili su i u nekoliko filmova, među kojima je i njihov vlastiti mockumentary (lažni dokumentarac) – 'Everything You Always Wanted to Know About Classical Music / Sve što ste ikada željeli znati o klasičnoj glazbi'. Na staru godinu 2011. u bečkome Konzerthausu Igudesman i Joo, uz pomoć stotinu violinista sa svih strana svijeta, postavili su svjetski rekord u najvećem broju 'plešućih violinista' koji zajedno nastupaju na istoj pozornici. Duo je osmislio i producirao postavljanje takvog rekorda u svrhu pomoći UNICEF-u.