sutra

Nakon osam godina u Močvaru se vraća Obojeni program

03.05.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Kultni novosadski bend, neraskidivo povezan sa Zagrebom, dolazi predstaviti novi album '2021 = 41' kojim je obilježio 40 godina postojanja, ali i odsvirati pjesme koje su već godinama neizbrisiv dio pop kulture na ovim prostorima

Osnovani 1980. godine u Novom Sadu, Obojeni program su od samih početaka bili unikatna formacija predvođena frontmenom Branislavom Babićem Kebrom, danas jedinim članom originalne postave benda kroz koji je prošlo nekoliko desetina članova.

Od samih početaka njihov su jedinstveni zvuk uspoređivali s engleskim i američkim suvremenicima poput The Fall, Joy Division, Slits, Raincoats, Television, Magazine i Gang of Four. Ipak, Obojeni program je bio i sve to, ali i ništa od toga – kroz brojne beskompromisne evolucije i mjene razvio je vlastiti i uvijek prepoznatljiv zvuk, a Kebrino jedinstveno pjevanje i poezija svakako su najprepoznatljiviji dio benda. Post-punk koji je pogonio Obojene na samim početcima djelovanja i dalje u njihovim rukama zvuči atraktivno i intrigantno. Obojeni program s Kebrom kao jednim od rijetkih vječitih rokenrol mladića i nakon četrdeset godina uspijevaju zvučati svježe i poletno, bez želje da budu tek sjena vlastite prošlosti, naprotiv.

Nakon objavljivanja prvog albuma, kreativnost ali i popularnost Obojenog programa razvijala se iz albuma u album, usprkos nezahvalnim okolnostima u kojima je bend djelovao. U katalogu danas imaju desetak albuma, a koncertna aktivnost i beskompromisnost živih nastupa i dalje se kreće uzlaznom putanjom. Obojeni program danas nastupaju u četveročlanoj postavi u kojoj su uz Kebru i njegovi dugogodišnji suborci basist Ilija Vlaisavljević Bebec (Boye, Trance Balkan Desorganisation) i bubnjar Vladimir Cinkoski Cina (Generacija bez budućnosti, Trance Balkan Desorganisation), dok u bendu odnedavno svira i basist Miki Ristić (Darkwood Dub, Bella Technika…). Osim spomenutog novog albuma "2021 = 41", Obojeni program trenutno promoviraju i nedavno objavljeno vinilno reizdanja albuma "Kako to misliš: mi?" iz 2012. godine.

Obojeni program su zasigurno najposebniji i najautentičniji pop bend na našim prostorima. Bez obzira da li ste stari fan koji bend želi pogledati još jednom i uživati u hitovima poput "Štipaljka", "Nebo, nebo, plavo je", "ABCD Avioni", "Kočnice" i "Kad se neko nečem dobrom nada" ili se tek upoznajete s bendom – naravoučenje je isto – ovo je koncert koji ne trebate propustiti.

Izvor: Društvene mreže

Društvo će im u Močvari praviti Brujači. Oni su direktni nastavljači plodne zagrebačke eksperimentalne new wave i post-punk scene iz ranih osamdesetih. Mario Barišin Bara (basist u Trobecovim krušnim pećima, Haustoru, Cul-De-Sacu…) i Nino Prišuta (također basist, u Sexi) osnovali su Brujače početkom devedesetih naslanjajući se na ostavštinu bendova iz kojih su potekli, ujedno šireći i dalje razvijajući svoj eksperimentalni post punk zvuk u postavi s dvije distorzirane bas gitare, bubnjarem i vokalom, bez gitare. U toj su postavi su, uz pomoć Bege, vokala Trobeca, 1997. objavili i debitantski album "Špricaj" da bi nakon nekog vremena prestali s postojanjem.

Desetak godina kasnije, nakon što se na scenu uspješno vratio s Trobecovim krušnim pećima, Bara je iz hibernacije vratio i Brujače, ovog puta u osvježenoj postavi u kojoj su uz Baru još i gitarist Franjo Glušac (Peach Pit, Šumski) i bubnjar Viktor Krasnić (Šumski). Najavivši povratak nizom singlova na kojima su im kao vokali gostovali Darko Rundek, Davor Gobac i Ivanka Mazurkijević, Brujači su istovremeno uvježbavali svoj distorzirani destilat post-punka, noise rocka, šlager jazza, disca i koječega da bi 2017. godine konačno objavili novi album "Ladanje" s 12 novih pjesama.

Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti po cijeni od 14 eura, dok će na ulazu koštati 18 eura. Prodajna mjesta su Dirty Old Shop i Rockmark.