galerija forum

Najavljena izložba Danijela Žeželja 'Umjetnik u gladovanju'

27.04.2023 u 12:11

Bionic
Reading

Izložba Danijela Žeželja 'Umjetnik u gladovanju', otvara se 5. svibnja u zagrebačkoj Galeriji Forum, u suorganizaciji ovogodišnjeg, 16. Subversive Film Festivala i Kulturno informativnog centra

Istaknuti hrvatski autor stripova, slikar, grafičar, animator i ilustrator predstavlja na izložbi ciklus radova nastao za njegovu novu grafičku novelu "Kao pas", inspiriranu književnim djelima Franza Kafke.

Kako se napominje u najavi, Žeželj kroz grafičku novelu kojoj je okosnica pripovijest "Umjetnik u gladovanju", vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet kakav je Kafka odavno anticipirao, a u 21. stoljeću se sve jasnije manifestira u međunarodnoj politici i ekonomskim krizama.

"Žeželjev pristup umjetničkom stvaralaštvu je neprestani pokušaj aktivnog djelovanja u svijetu kroz vlastiti medij – strip i crtež", ističe se.

Sam autor smatra da Kafka jest na jedan način zastrašujući, upravo zbog proročanske preciznosti kojom opisuje odnos pojedinca i društva, ali istovremeno je i krajnje duhovit, a bez te dimenzije duhovitosti i duhovnosti, unatoč i usprkos svemu, bio bi nečitljiv, neizdrživ.

"Sukob kontrasta meni je blizak i crtež koji se gradi na kontrastu svjetla i sjene čini mi se primjeren Kafkinom univerzumu“, ustvrdio je.

Po riječima Žarka Paića, Žeželj je to Kafkino djelo odabrao jer je ono, kao i mnoge druge njegove pripovijesti, nesvodiva umjetnička alegorija ovog vremena, u znaku organiziranoga bezumlja, entropije društva spektakla i gotovo uzaludnog čina individualne pobune čovjeka protiv vladavine neljudske kontrole nad svijetom života.

"Između dosade birokratskoga rada u racionalnome poretku kapitalizma i apsolutne slobode imaginacije u ekstazi stvaranja novoga događa se sam život u svojoj kontingentnoj nesvodivosti“, ustvrdio je Paić u predgovoru.

Danijel Žeželj objavljivao je stripove i ilustracije u Europi, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi, s izdavačima Marvel Comics, DC Comics/Vertigo, Dark Horse, Image, Heavy Metal, The New York Times, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian, Dargaud, Glénat, Grifo Edizioni, Eris Edizioni.

Autor je 25 strip albuma i osam kratkih animiranih filmova te niza multimedijskih performansa koji povezuju slikanje uživo, animaciju i glazbu uživo u jedinstvenu narativnu formu, izvođenih u Europi i SAD-u. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat.

Njegova izložba u Galeriji Forum ostaje otvorena do 5. lipnja.