tribina razotrkivanje

Predstavljena knjiga 'Kao pas' Danijela Žeželja

07.07.2023 u 10:23

Bionic
Reading

U sklopu tribine Razotkrivanje u četvrtak je predstavljena knjiga 'Kao pas' Danijela Žeželja koji kroz medij stripa i osobne doživljaje interpretira tekstove Franza Kafke s posebnim naglaskom na njegovog 'Umjetnika u gladovanju'

Tom slikaru, ilustratoru i autoru grafičkih romana Kafkino je djelo bilo inspiracija i jedna od glavnih polazišnih točaka prilikom stvaranja knjige koja preispituje položaj umjetnika u svijetu te u odnosu na svijet i sistem i obrađuje pitanja egzistencije, slobode pojedinca, odnosa tjelesnog i duhovnog te načina na koji se kroz slobodu stvaralaštva kreira slika društva.

Danijel Žeželj već dugi niz godina obrađuje priču o umjetniku u gladovanju te je nakon niza pokušaja ostvario svoju težnju obrade i prikaza priče kroz medij stripa.

'Ta priča je okosnica knjige, odnosno strip albuma, s time da su unutra inkorporirani i elementi nekih drugih Kafkinih djela i kratkih priča', rekao je autor u zagrebačkoj knjižari Fraktura.

Objasnio je da njegova knjiga nije nastala planski već je rezultat procesa kontinuiranih promjena i nadogradnja na osnovnu ideju. 'Na taj način zapravo i narativno stvari nastaju kroz konstantan proces korekcija dok to ne dobije neku formu koja stoji na svojim nogama.'

Povjesničar umjetnosti Frano Dulibić istaknuo je da taj strip ima vrlo specifičnu naraciju, autorski pristup i ne spada u kategoriju klasičnog stripa, već zrelog medija koji može obrađivati širok spektar tema.

Urednik Frakture Roman Simić ovo je djelo opisao kao Žeželjev prepjev Kafke te integraciju i prijenos umjetničke sfere jednog umjetnika u sferu drugog.

Dulibić je dodao da se Kafka i Žeželj savršeno podudaraju radi iskrenosti prema umjetničkom stvaranju te senzibilitetu prema određenoj umjetničkoj formi koji obojica posjeduju.

Nezaobilazna pojava u Kafkinom pisanju, a i u novoj Žeželjevoj knjizi, element je ironije. 'Kafka djeluje užasno ozbiljno u svim svojim djelima koja piše, a zapravo u podlozi ima jedan ironijski pomak i na koncu dovođenje nekih stvari do apsurda', rekao je.

Danijel Žeželj autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator. Stripove i ilustracije objavljivao je s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, The New York Times Book Review, The Harper's Magazine, Grifo Edizioni, Hazard, Dargaud.

Autor je vise od dvadeset grafičkih novela i tri animirana filma, 'A Different Bunny' (2010.), 'Fibonaccijev kruh' (2012.) i Tisuću' (2014.).