KOLEKTIV VOJNA

Nagrada za crtež penisa na pomičnom mostu

11.04.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon brojnih problema s vlastima, rad ruskog umjetničkog kolektiva Vojna nagrađen je nagradom za Inovaciju Nacionalnog centra za suvremenu umjetnost

Prestižna ruska nagrada za suvremenu umjetnost Vojni je dodijeljena za 65 metara dugačak crtež falusa nacrtan na pomičnom mostu u blizini zgrade ruske Službe federalne sigurnosti. Svaki put pri podizanju mosta, podiže se i crtež, a upravo je taj spoj kreativnosti, sarkazma i beskompromisne političke kritike, osvojio brojne poklonike širom svijeta.

Vojna je potukla konkurenciju od 25 ostalih finalista, među kojima su bili i umjetnici Andrej Monastirski, Irina Korina te grupe Plava juha i Gdje trče psi.

Zbog problema koje su članovi kolektiva Vojna imali sa zakonom, sedmočlani žiri nije bio u potpunosti suglasan oko toga trebaju li primiti nagradu. Ipak, jedan od argumenata bila je i svjetska prepoznatljivost njihova rada, koji je putem interneta i medija postigao slavu.

Nagrada za Inovaciju Nacionalnog centra za suvremenu umjetnost sastoji se od priznanja i novčane nagrade u iznosu od 400.000 rublji odnosno oko 10.000 eura.

Performansi i akcije članova kolektiva Vojna u prošlosti su redovito podizali prašinu. Tijekom jedne akcije pustili su žive mačke u restoran MacDonaldsa, njihov performans u državnom muzeju pretvorio se u orgije, a dva su člana nedavno zadržana u pritvoru zbog navodna huliganstva i paljenja automobila.

Rad kolektiva Vojna