Kulturmiks U ZATVORU ZBOG PROVOKACIJA

Kolektiv Vojna traži zaštitu Europskog suda

  • Autor: S. F.
  • 11.4.2011 14:40:35
  • 24.2.2011 10:31:20

Član ruskog umjetničkog kolektiva Vojna koji se od studenog prošle godine nalazi u moskovskom zatvoru pokrenuo je parnicu protiv grada Moskve na Europskom sudu za ljudska prava

Umjetnički kolektiv Vojna pozornost svjetskih medija već godinama osvaja zahvaljujući svojim provokativnim akcijama. U studenom prošle godine ruska policija privela je troje članova te grupe: Leonida Nikolajeva, Olega Vorotnikova i Nataliu Kozlenok. Trojac je osumnjičen za huliganstvo, jer je, navodno, tijekom demonstracija u jesen 2010, sudjelovao u uništavanju policijskih automobila. Nikolajev i Vorotnikov već se nekoliko mjeseci nalaze u pritvoru, iako nije potvrđena njihova krivica.

Nikolajev odvjetnik Pavel Čikov kazao je da je umjetnik zadržan u pritvoru unatoč vrlo manjkavim dokazima. 'Nisu pružili nikakve konkretne dokaze, samo izjave s ruskih blogova o tome da je iza svega vjerojatno Vojna', kazao je Čikov.  Zbog optužbe za huliganstvo, Nikolajev i njegov kolega mogli bi biti osuđeni na pet godina zatvora.

Čikov, kao i brojni svjetski umjetnici, smatraju da je postupak vlasti direktno povezan s brojnim umjetničkim akcijama kolektiva Vojna koje su najčešće bile izuzetno provokativne i usmjerene protiv aktualne ruske politike. Nikolajev i Vorotnikov trebali bi biti pušteni iz pritvora tijekom sljedećeg tjedna uz jamčevinu u iznosu od 300.000 rubalja.

Britanski ulični umjetnik Banksy javno ih je podržao i ponudio se da će platiti jamčevinu. Zbog tretmana ruskih vlasti, Nikolajev se ovih dana obratio Europskom sudu za ljudska prava.

Vojna je u prošlosti izvela brojne performanse i umjetničke akcije koje su naišle na neodobravanje vlasti. Među ostalim, autori su 65 metara dugačkog crteža falusa na pomičnom mostu u blizini zgrade ruske Službe federalne sigurnosti. Djelo je nominirano za nagradu Ruskog državnog centra za suvremenu umjetnost.

Falus u blizini Službe federalne sigurnosti
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još