'Maria Callas se baca u more'

Nagrada 'Dragutin Tadijanović' pjesnikinji i glazbenici Zrinki Posavec

06.11.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Hrvatska pjesnikinja i glazbenica Zrinka Posavec dobila je za knjigu 'Maria Callas se baca u more' nagradu 'Dragutin Tadijanović' Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

Akademik Krešimir Bagić ocijenio je u obrazloženju nagrade da autorica koncentrirano, lirski sustavno i uvjerljivo tematizira glas koji pjeva i govori te upućuje na identitet i integritet subjekta koji se oglašava.

Lirski akustički svemir njezine knjige uključuje evokacije na fiziologiju i filozofiju, oniričke ushite i zvučnu kozmologiju, napomenuo je akademik te dodao da zbirku čini 67 pjesama raspodijeljenih u šest ciklusa.

Bagić smatra da se u kontekstu suvremenoga hrvatskog pjesništva, zbirka "Maria Callas se baca u more" ističe svojom konceptualnošću, kultiviranom pjesničkom retorikom i lirskim subjektom koji o središnjoj temi svjedoči iz različitih diskurzivnih i iskustvenih pozicija.

Stil zbirke, ocijenio je, najviše karakteriziraju razvedena metaforičnost, dojmljive varijacije i iskazivačka sažetost, tj. umijeće da se pjesma zgusne u svega nekoliko stihova koji će u čitatelju izazvati brojne i neočekivane rezonancije.

Nagrada dobitnici svečano će biti uručena u sklopu manifestacije "Tadijine jeseni" u povodu njegova 118. rođendana, danas 6. studenog u Slavonskom Brodu u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

O autorici:

Zrinka Posavec rođena je 1981. u Đakovu. Glazbenu kulturu diplomirala je na umjetničkoj akademiji u Osijeku, a zatim se usmjerila na usavršavanje glasa, te diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat-Dunjko.

U spoju tradicijske glazbe, kojom se počela baviti već od ranog djetinjstva, i klasične glazbene naobrazbe započela je solističku karijeru 2014.

Djeluje kao nastavnica pjevanja u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Objavila je zbirke poezije: "Soba za buđenje" i "Pjevaj, Molly" te samostalne albume skladbi "Pantomima - Sevdah & Panonika" i "Gradovi i sela".