petak na sff-u

Na Subversiveu gostuju Luka Papić i Srđa Vučo

19.05.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Trenutno je tijeku filmski dio Subversive Festivala, a petak u kinu Tuškanac donosi, između ostaloga, hrvatsku premijeru nagrađivanog dokumentarca srpskog redatelja Luke Papića 'Bez'

Nakon projekcije koja je na rasporedu u 17:30 slijedi Q&A s redateljem Lukom Papićem i producentom Srđom Vučom. Program se nastavlja u 19 sati uz film "Knit’s Island", priči o virtualnom otoku na kojem se, usred bespuća interneta razne gejmerske zajednice i pojedinci bore za opstanak. Finale filmskog petka očekuje nas u 21 sat uz novi film "El Eco" poznate meksičke dokumentaristice Tatiane Huezo, sjetan portret triju obitelji i odrastanja u zabačenom selu na sjeveru Meksika, uz kadrove koji odjekuju velikom poetskom snagom.

Popratni filmski program u Dokukinu KIC počinje u 19 sati uz film "Drylongso", filmsko slavlje crnačke ženske kreativnosti u kojem redateljica Cauleen Smith uspijeva dočarati živopisnost zajednice Oaklanda ’90-ih i kroji dirljivu elegiju posvećenoj čitavoj generaciji izgubljenih afroameričkih muškaraca. Retrospektiva se nastavlja u 21 sat uz film "Sambizanga", redateljice Sarah Maldoror, jednim od prvih dugometražnih ostvarenja na svijetu koje je režirala crna žena. Film je sniman usred antikolonijalnih ustanaka u Africi i ključan je zapis jednog razdoblja koje prati buđenje pokreta za nezavisnost Angole.

Izvor: Društvene mreže

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održava se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF ponovno okuplja autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi se natječu za nagrade Wild Dreamer "Dragan Rubeša" u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.