VARAŽDIN

Monika Leskovar Bachovim 'Suitama' privela Barokne večeri kraju

04.10.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Nakon deset festivalskih dana ispunjenih odličnim koncertima, posljednji koncert u ocjenjivačkom dijelu 46. Varaždinskih baroknih večeri donio je gostovanje poznate hrvatske violončelistice Monike Leskovar

Najuglednija hrvatska violončelistica mlađe generacije pred prepunom Uršulinskom crkvom izvela je tri od ukupno šest 'Suita za violončelo' baroknog majstora Johanna Sebastiana Bacha.

Ciklus je to suita koje su sačuvane u rukopisima druge Bachove supruge Anne Magdalene Bach i u nekoliko kasnijih rukopisa i zapravo nisu bile poznate sve do početka prošlog stoljeća kada je 13-godišnji katalonski violončelist Pablo Casals u knjižari u Barceloni otkrio izdanje i počeo studirati nepoznatu ostavštinu njemačkog baroknog genija.

Casals je 1939. godine snimio svih šest suita i tako postao prvi violončelist koji je upozorio javnost na ta vrijedna dijela.

Monika Leskovar u smiraj ovogodišnjeg Festivala pokazala je svoju darovitost i svu posebnost instrumenta na kojem muzicira, nastalom 1884. u radionici majstora Vincenza Postiglionea, dostojanstveno okrunivši ovogodišnje, po mnogim ocjenama, odličnog, festivala.

Prije izvrsnog koncerta, u klubu Europa Media predstavljena je zbirka soneta 'Zvonjelice za vječnograd' Varaždinke Mirne Weber, koja je ljubav prema rodnom gradu objedinila u 12 soneta.

'Bio mi je to izazov s obzirom na to da je sonete teško pisati i pokušala sam pretočiti emocije koje osjećam prema rodnom gradu', istaknula je autorica, čiji je rad pohvalila književnica i urednica izdanja Božica Jelušić.

'Sonet kao najsavršenija forma majstorski je ispit svakog pjesnika pa je zanimljivo da se Mirna Weber odlučila tek nakon jedne knjige za majstorski ispit. To znači da je imala veliku samouvjerenost i dovoljno snage da elaborira to onako kako to sonet zahtjeva', naglasila je Jelušić.

Odabrane sonete u klubu Europa Media interpretirala je glumica Ljiljana Bogojević, a pjesme Ivana Padovca izveli su Sofija Cingula i Darko Rušec.

46. Varaždinske završavaju u utorak dodjelom Festivalskih nagrada 'Jurica Murai' i 'Ivan Lukačić' u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u 18 sati, te promocijom CD-a 'Jurica Murai kao čembalist u komornim sastavima' u izdanju Aulosa. U 20 sati u varaždinskoj Katedrali uz proslavljeni Varaždinski komorni orkestar nastupit će daroviti učenici Glazbene škole Varaždin, te gosti - Barokni orkestar iz Döblinga - Glazbene škole grada Beča. Ulaz na ovaj koncert je slobodan.