MSU

Mlada umjetnica Marija Josipović osvojila Nagradu Ivan Kožarić

21.12.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Prva nagrada Natječaja za mlade umjetnike 'Ivan Kožarić', kojim se potiče suvremeno stvaralaštvo umjetnika do 35 godina, dodijeljena je u srijedu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) Mariji Josipović za rad 'Objekti traume'

Riječ je o trodijelnoj instalaciji u kombiniranoj tehnici kojom se, ustvrdio je žiri, Marija Josipović (1997., Vinkovci) bavi pojmom kuće kao elementarnom jedinicom društvenog prostora ovisnog o prisutnosti tijela koje upija iskustvo življenja da bi ga u obliku materijaliziranog sjećanja transformirala u prostor umjetnosti.

"Svaki od materijala kojima se služi, zemlja, gaza i čelik, imaju ulogu svojevrsnih provodnika u mučnom procesu oživljavanja traumatskih događaja i analizi vlastita identiteta, stvarajući u tom procesu novi, iscjeljujući pogled na osobni prostor", ističe se u obrazloženju.

Drugu nagradu primila je Vida Meić (1991., Čakovec) za prostornu instalaciju "Sedimenti", koja se sastoji od pedeset grafika, sedam objekata i knjige umjetnika, kojima umjetnica kroz procese taloženja promišlja topos prolaznosti vremena.

Treća nagrada pripala je Aniti Miloš Tomaić (1991., Sarajevo) za "Granicu", 12 radova spojenih u jednu cjelinu koji se kroz niz apstraktnih, ekspresivnih poteza ugljenom na papiru pretvaraju u prizor nalik šikari, dok serijalno nizanje crnih okvira asocira na granice.

Žiri smatra kako se taj rad čita kroz aktualne društveno-političke teme, "s neizbježnom asocijacijom na fatalnost nevidljivih kartografija u ilegalnim putanjama migranata, ali moguće ga je nadopunjavati i drugačijim, sasvim osobnim interpretacijama".

Posebna nagrada Kožarić Digital, namijenjena za otkup digitalnog umjetničkog djela za online platforme MSU, nije dodijeljena zbog malo prijavljenih radova koji nisu zadovoljili kriterije.

Na natječaj koji je trajao od 1. srpnja. do 31. listopada prijavilo se pedesetak umjetnika. Pobjednički radovi otkupljuju se za fundus i online platforme MSU-a, prva nagrada je 3981 eura bruto, druga 3318, a treća 2654 eura bruto.

Članice žirija bile su viša kustosica MSU-a i voditeljica Atelijera Kožarić Radmila Iva Janković, kustosica MSU-a Petra Cegur i mutlimedijalna umjetnica Tanja Dabo, koja se pri odlučivanju o drugoj nagradi izuzela jer je bila mentorica nagrađene umjetnice.

Nagrada je hommage Ivanu Kožariću (1921.–2020.), a MSU je dodjeljuje uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Čestitavši nagrađenima Veljko Mihalić iz tog ureda ocijenio je kako nagrada ne nosi slučajno Kožarićevo ime jer je on bio i ostao autentičan, zaigran, uvijek kreativan i svjež, a i nije se želio ukalupiti što je odlika mladih umjetnika

"Kožarića su znali nazivati najmlađim hrvatskim umjetnikom bez obzira na godine. Jako je dugo zadržao vitalnost i radnu energiju, a i u kasnim godinama rado je išao na izložbe mladih umjetnika, pa bi bio jako sretan da zna da se ova nagrada zove upravo njegovim imenom", rekla je Iva Radimila Janković.