57. GORANOVO PROLJEĆE

Miroslav Mićanović dobitnik Goranovog vijenca, a Tomislavu Augustinčiću Goran za mlade pjesnike

10.03.2020 u 12:04

Bionic
Reading

Miroslav Mićanović i Tomislav Augustinčić dobitnici su ovogodišnjeg Goranovog vijenca, odnosno Gorana za mlade pjesnike, a nagrade će primiti na zatvaranju 57. izdanja festivala Goranovo proljeće 21. ožujka u Lukovdolu. Festival počinje 18. ožujka u Zagrebu, a dva dana gostovat će i u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture te se fokusirati na pjesništvo turskog jezika

Žiri u sastavu Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Evelina Erudan, Andrea Zlatar Violić i Marko Pogačar Goranov vijenac dodjelio je Miroslavu Mićanoviću, jer 'više od tri desetljeća ispisuje jedan od najzanimljivijih i najzaokruženijih pjesničkih opusa u našoj suvremenoj kulturi'.

'Izvodeći svojim pjesništvom na vidjelo ono što se u magli okoštalih i zdravorazumskih spoznaja i vrijednosti posve gubi, Mićanović se svrstava u red onih pisaca koji daju snažan doprinos razumijevanju naše višestruko složene suvremenosti. Iznimna poetička samosvijest, visoko jezično umijeće i brojni načini pokretanja originalnih uvida, Mićanovićevo pjesništvo čine jednom od onih pojava koje našu kulturu i ukupnu zajednicu čine boljim mjestom za život', naveo je u obrazloženju žirija Tvrtko Vuković.

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 47 rukopisa, a žiri u sastavu Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić, odlučili su je dati pjesniku Tomislavu Augustinčiću za rukopis 'Ipak, zora'. Komisija je pohvalila i rukopise 'Špekec' Patrika Gregureca i 'Kraćenje razlomaka' Marije Skočibušić.

'Augustinčić je rukopisu pristupio kao cjelini čiji je kontinuitet naglašen izostavljanjem naslova pojedinačnih pjesama koje se katkad izravno dovezuju jedne na druge, djelujući poput ulomaka i varijacija jednoga tematskoga polja. I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji: ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama. Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog 'pojmovnog pjesništva' 1960-ih, i to prije svega u smislu ozbiljnosti pristupa, zahtjeva za intelektualnom strogošću poezije te gradnjom elastičnih sprega između konkretnog motiva i apstraktnih refleksija', naveo je u obrazloženju nagrade Branislav Oblučar.

Na 57. Goranovom proljeću, pored laureata, gostovat će poznati domaći pjesnici te 19 pjesnikinja i pjesnika Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Gruzije, Srbije, Finske i Grčke.

Ove će godine u fokusu biti pjesništvo turskog jezika koje će nam predstaviti autori Gürsel Bektaş, Gökçenur Ç., Mert Kamiller, Nihat Özdal i Selahattin Yolgiden. Poseban program biti će posvećen gostima Europske platforme za promicanje mlađega pjesništva Versopolis, u sklopu kojeg će biti predstavljeni opusi pet europskih pjesnikinja, Katerine Kalitko (Ukrajina), Helen Mort (Ujedinjeno Kraljevstvo), Paate Shamugije (Gruzija) i Johanne Venho (Finska).

Za zvučnu sliku festivala brinu se eksperimentalni jazz sastav MILK te turski multiinstrumentalist Mert Kamiller, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe.

Festival se otvara 18. ožujka u 20 sati u Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Frankopanskoj 22 u Zagrebu.

Nagrade Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike dodijelit će se 21. ožujka u 12 sati u Lukovdolu, a manifestacija će 19. i 20. ožujka gostovati i u Rijeci, aktualnoj Europskoj prijestolnici kulture.