50 godina tradicije

Legendarni Rolling Stone na koljenima, vlasnici traže kupca 's puno novca'

20.09.2017 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon što su 2016. singapurskoj tvrtki BandLab prodali 49 posto udjela u Rolling Stoneu, osnivač Jann Wenner i njegov sin Gus otkrili su da i za ostatak traže kupca koji, kako su rekli, treba razumjeti kultni glazbeni časopis te 'imati puno novca'

Jann Wenner (71) imao je samo 21 godinu 1967., kad je s novinarom Ralphom J. Gleasonom osnovao časopis Rolling Stone, namijenjen prije svega njegovoj velikoj strasti - glazbi. S vremenom je magazin izrastao u utjecajan politički, društveni i kulturni fenomen, ali sada ga Wenner i njegov sin Gus (27), predsjednik obiteljske izdavačke tvrtke, namjeravaju prodati.

Odluku su obznanili 17. rujna u intervjuu za New York Times. Među razlozima su, dakako, pritisak na izdavaštvo zbog uspona interneta, ali i skupi sudski sporovi časopisa zbog kleveta, kao i pojedini financijski dogovori koji sada, s odmakom, ne izgledaju najmudrijima.

'Neke ciljeve ne možemo postići sami', rekao je Gus Wenner za New York Times, dodavši da su u potrazi za kupcem.

Prema Jannu Wenneru, to bi trebao biti netko tko razumije Rolling Stone i tko 'ima mnogo novca'.

'Rolling Stone je odigrao jako značajnu ulogu u povijesti našeg vremena, društveno, politički, kulturološki. Želimo sačuvati taj položaj', pojasnio je Jann Wenner, čiji je časopis zaradio kultni status kako naslovnicama, tako i provokativnim tekstovima. Među najpoznatijima svakako su komentar Matta Taibbija o američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs iz 2009., kad ju je nazvao 'divovskom vampirskom hobotnicom' koja je pustila pipke 'po licu čovječanstva', zatim onaj u kojemu su Georgea Busha nazvali 'najgorim predsjednikom u povijesti' te naslovnica (prva) na kojoj je goli John Lennon nogama obavijen oko Yoko Ono.

U pitanju je čuvena fotografija Annie Leibovitz, jedne od mnogih čiji je uspon osigurao upravo rad u Rolling Stoneu. Tu je i pisac Hunter S. Thompson, čiji je roman 'Strah i prezir u Las Vegasu' u časopisu izlazio u nastavcima.

Rolling Stoneu, koji je uvijek bio liberalno orijentiran i stoga žestok kritičar Donalda Trumpa, ujedno zagovornik Baracka Obame i kanadskog premijera Justina Trudeaua, reputaciju je ozbiljno ugrozio slučaj iz 2014., kad je časopis objavio priču o navodnom grupnom silovanju na Sveučilištu u Virginiji. Tekst je povučen nakon što se ispostavilo da novinar nije provjerio najosnovnije informacije kako bi utvrdio činjenice, a Rolling Stones je nakon sudske trakavice morao isplatiti tri milijuna dolara odštete zbog klevete.

  • +13
Naslovnice časopisa Rolling Stone Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jann Wenner u intervjuu za Guardian ove godine rekao je kako je tekst o Sveučilištu Virginija njegova najveća pogreška u Rolling Stoneu. Komentirao je da je objavljen nakon 'jednog od onih savršenih nizova grešaka'.

I njegova odluka da ponovno preuzme 50-postotni udio u časopisu US Weekly za 300 milijuna dolara u 2006. može se smatrati greškom. Udio je samo pet godina ranije prodao Walt Disneyju za 40 milijuna dolara, a ponovna kupnja 2006. tvrtku je uvalila u goleme dugove.

S njima se pokušao izboriti sin Gus, koji je ranije ove godine US Weekly i Men's Journal, još jedan Rolling Stoneov sestrinski naslov, prodao tvrtki American Media. Što se tiče samog Rolling Stonea, glazbena tvrtka iz Singapura, BandLab Technologies, prošle godine je kupila 49 posto udjela u časopisu.

I American Media, izdavač tabloida poput National Enquirera, i BandLab smatraju se mogućim kupcima Rolling Stonea. Ako ga kupi American Media, to će značiti bitnu promjenu ideološkog kursa časopisa jer je vlasnik tog poslovnog carstva, David Pecker, Trumpov saveznik.

'Kad sam pokretao časopis, nisam očekivao da će skliznuti u politiku. Najveća ambicija bila je da postanemo važni u glazbenom svijetu. Nisam mogao ni zamisliti da ćemo biti uključeni u predsjedničke izbore ili da ćemo ići u Bijelu kuću i intervjuirati predsjednika u Air Force Oneu', rekao je nedavno Jann Wenner.

Hrvatsko izdanje Rolling Stonea pokrenuto je u listopadu 2013., a na tržištu je opstalo nepune dvije godine. Službeno je ugašen u listopadu 2015. Izdavač S 3 Mediji u veljači 2016. otišao je u stečaj, koji je zaključen u kolovozu iste godine, kad je tvrtku - s više od 497.000 kuna duga - Trgovački sud u Zagrebu izbrisao iz sudskog registra.